Mai puţini jurnalişti ucişi, dar mai mulţi răpiţi în 2014 decât în anul trecut

25

Șaizeci și șase de jurnaliști au fost uciși în acest an (dintre care doi prin decapitare), cu 7% mai puțini decât în 2013, în timp ce numărul jurnaliștilor răpiți în acest an a fost de 119, în creștere cu 37% față de anul trecut, a anunțat marți organizația pentru libertatea presei Reporteri Fără Frontiere (RSF), citată de AFP și Reuters.

În prezent, 40 de jurnaliști sunt ținuți ostatici în întreaga lume.

”Rareori moartea reporterilor s-a produs cu un sentiment atât de barbar al propagandei”, a estimat RSF, făcând referire la înregistrările video cu execuțiile prin decapitare ale jurnaliștilor americani James Foley și Steven Sotloff.

Citeste si:  Pakistan: Bărbaţi înarmaţi au luat ostatici 500 de studenţi şi profesori într-o şcoală militară

Două treimi dintre asasinatele contra jurnaliștilor s-au produs în zone de conflict: Siria (15 jurnaliști uciși, țara cea mai periculoasă pentru jurnaliști, la fel ca anul trecut), teritoriile palestiniene (7 jurnaliști uciși), Ucraina (6 jurnaliști uciși), Irak și Libia (câte 4 jurnaliști uciși).

China este țara în care în 2014 au fost încarcerați cei mai mulți jurnaliști, ea fiind urmată de Eritreea, Iran, Egipt și Siria.

Cele mai multe cazuri de răpiri de jurnaliști s-au consemnat în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord. Autorii răpirilor încearcă să blocheze informația independentă și să descurajeze opiniile externe, adaugă raportul citat. Cele mai multe cazuri de răpiri au avut loc în Ucraina (33), Libia (29) și Siria (27).

Citeste si:  Alegerile din 25 mai, un test pentru Putin

Din cauza unor diverse forme de intimidare, în acest an și-au părăsit țările 139 de jurnaliști, un număr dublu față de cel înregistrat în anul 2013.

Raportul RSF mai indică faptul că 853 de jurnaliști au fost arestați în acest an, iar 1.846 au fost ținta amenințărilor sau a agresiunilor, Ucraina aflându-se pe prima poziție în aceste clasamente negative. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata