Cupa Mondială de fotbal 2014: Germania – marea câştigătoare, Brazilia – marea învinsă

Germania a câștigat meritat Cupa Mondială de fotbal 2014, în timp ce echipa gazdă, Brazilia, a fost marea învinsă a competiției, una spectaculoasă, care a doborât multe recorduri.

Nationalmannschaft a fost impecabilă, aproape fără greșeală, adjudecându-și primul său titlu major după o pauză destul de lungă, de la EURO 1996.

Germania a fost aproape de titlu al ultimele ediții ale Cupei Mondiale, în 2002 au jucat finala, iar în 2006 și în 2010 s-a oprit în semifinale, astfel că succesul din Brazilia a venit ca o confirmare a calității fotbalului german, care a demonstrat atuurile sala caracteristice, forță, disciplină, tactică, oportunism, pe care selecționerul Joachim Loew a reușit să le îmbine.

Citeste si:  O instanţă judiciară din Brazilia a decis eliberarea fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva

Germania a învins în finală echipa Argentinei cu scorul de 1-0, după prelungiri, golul victoriei fiind marcat de rezerva de lux Mario Goetze (113). În semifinale, echipa lui Loew a distrus pus și simplu Brazilia, cu un incredibil 7-1. Selecao a fost marea dezamăgire a turneului, ratând complet podiumul după 0-3 în finala mică în fața Olandei, fostă adversară a României în preliminarii.

Campioane mondiale ca Spania (en titre), Italia și Anglia s-au făcut și ele de râs și au părăsit competiția încă din faza grupelor, în timp ce Columbia, Chile, Algeria, SUA și Costa Rica au fost revelațiile turneului. Performanța costaricanilor a fost cu atât mai remarcabilă cu cât echipa a părăsit competiție neînvinsă (la fel s-a întâmplat cu Olanda). Franța și Belgia au avut evoluții consistente și promit prestații superioare în viitor.

Citeste si:  Fotbal: Cristiano Ronaldo, jucătorul UEFA pentru sezonul 2013-2014

O mențiune specială merită atacantul german Miroslav Klose, care a devenit golgheterul all-time al Cupei Mondiale (16 goluri) și și-a încununat cariera internațională cu un titlu mondial la cei 36 de ani ai săi.

Lionel Messi, căpitanul reprezentativei Argentinei, a fost desemnat cel mai bun jucător al Cupei Mondiale 2014, după ce starul echipei FC Barcelona a reușit 4 goluri și o pasă decisivă la turneul final găzduit de Brazilia.

Titlul de golgheter al CM 2014 i-a revenit columbianului James Rodriguez, care a marcat de șase ori pe parcursul competiției, în timp ce naționala țării sale a fost recompensată de FIFA cu trofeul fair-play, după ce fotbaliștii naționalei „cafetera” au primit numai cinci cartonașe galbene, în total, pe parcursul celor cinci meciuri disputate în Brazilia.

Citeste si:  Fotbal: Cupa Mondială - Africa de Sud 2010
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata