Guvernul a modificat Legea educaţiei; a fost reglementată şi posibilitatea renunţării la titlurile academice

18

Guvernul a modificat în ședința de luni, 29 decembrie, printr-o ordonanță de urgență, Legea educației naționale, stabilind printre altele și cadrul legal care reglementează regimul titlurilor științifice.

„Renunțarea la un titlu științific trebuie făcută cu maximă responsabilitate. (..) Odată cu renunțarea, nu renunți doar la diplomă, renunți la întreg procesul de pregătire care a fost urmat pentru obținerea unei diplome. (…) Dacă o persoană care a renunțat la un titlu dorește să acceseze din nou acel titlu științific, trebuie să reia, pe de o parte, întreg procesul de pregătire de trei ani la doctorat, trei-patru ani la licență, doi ani la master, cât și să plătească să urmeze la forma de pregătire cu plată, cu taxă, acest proces’, a declarat, luni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Citeste si:  Funeriu: Sunt necesare câteva ajustări pe partea de învăţământ superior în Legea Educaţiei

Acesta a mai precizat că, în lege, nu este prevăzută posibilitatea ca persoana care renunță la titlu să plătească despăgubiri statului pentru banii investiți în pregătirea sa iar aceasta nici nu este obligată să precizeze motivele pentru care renunță la titlul academic.

Întrebat câte solicitări de renunțare la un titlu științific s-au înregistrat până acum, ministrul Educației a spus că exista una singură și s-a referit mai apoi la cazul prim-ministrului Victor Ponta.

„Atâta vreme cât nu exista baza legală, am cunoștință de una singură. În momentul în care apare această bază legală, s-ar putea să constatăm că există mulți cetățeni care își doresc acest lucru”, a afirmat Cîmpeanu.

Acesta a adăugat că Victor Ponta trebuie să facă o nouă solicitare de renunțare la titlul de doctor în drept, pe baza ordonanței emise luni de Guvern.

Citeste si:  Greva generală în învăţământ va fi declanşată pe 31 mai

„Am primit acea solicitare ( a lui Victor Ponta — n.r.) via Universitatea București (…) Acum va trebui să solicite, de asemenea, în baza acestui articol al OUG care spune că titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației și Cercetării Științifice renunțarea la titlul în cauză. În acest caz, Ministerul Educației ia act de renunțare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constatator al titlului științific (diploma — n.r) devine nul de la data emiterii. Sunt convins că va reveni cu solicitarea bazată pe acest articol”, a mai afirmat Cîmpeanu.

Citeste si:  Putin vrea să intre în istorie drept liderul care a refăcut imperiul rus

Pe 16 decembrie, premierul Victor Ponta i-a scris rectorului Universității București, Mircea Dumitru, pe care-l informa că renunță la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003.

”Stimate Domnule Rector, vă scriu pentru a vă notifica renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București. Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării și nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic”, îi scria acesta rectorului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata