Ucraina şi-a dublat importurile de gaze naturale din UE în 2014

Importurile de gaze naturale din Uniunea Europeană ale Ucrainei au crescut anul trecut cu trei miliarde metri cubi, respectiv cu 59%, până la 5,1 miliarde metri cubi, a anunțat luni compania Ukrtransgaz, operatorul rețelei ucrainene de gazoducte, transmite Itar Tass.

‘Creșterea importurilor de gaze naturale din Europa se datorează deschiderii rutei de aprovizionare cu Slovacia’ a informat Ukrtransgaz.

În 2014, Ucraina a importat din UE o cantitate de 5,1 miliarde metri cubi de gaze naturale, dintre care 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizați Ucrainei din Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia și 600 milioane metri cubi din Ungaria. Numai în luna decembrie Ucraina a importat 998,8 milioane metri cubi de gaze naturale din Europa, în creștere față de 946 milioane metri cubi în luna noiembrie și 892,2 milioane metri cubi în luna octombrie, a precizat Ukrtransgaz.

Citeste si:  Ucraina va majora preţul gazelor naturale cu 50% la cererea FMI

Ucraina a fost nevoită să-și majoreze importurile de gaze naturale din Europa după ce Rusia, principalul său furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 să-și suspende livrările din cauza dezacordurilor dintre Moscova și Kiev cu privire la prețul gazelor naturale și datoriile Kievului. Rusia a reluat livrările de gaze naturale la data de 9 decembrie după ce Ucraina a plătit în avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achiziționarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale în luna decembrie.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata