O invenţie pe zi: Detectorul de metale

Detectorul de metale este un instrument eletronic portabil ce detectează prezența metalelor din vecinătatea acestuia. Detectoarele de metale sunt folositoare pentru a găsi obiecte metalice ascunse în alte obiecte sau aflate sub pământ.

Aparatele sunt constituite dintr-o unitate portabilă la care este atașată o sondă cu senzori ce poate fi trecută peste pământ sau alte obiecte. Dacă senzorul trece pe lângă un obiect metalic, acest lucru este indicat printr-un sunet redat în căști sau de un ac ce se mișcă la un indicator. De obicei, detectoarele oferă indicații despre distanță — cu cât este mai aproape de obiectul metalic, cu atât sunetul este mai puternic sau acul urcă mai mult.

Cea mai simplă formă de detector de metale constă dintr-un oscilator ce produce curent alternativ ce trece printr-o bobină ce produce un câmp magnetic. Dacă un obiect de metal conductor de electricitate este în apropierea bobinei, curenți turbionari intră în obiectul metalic, iar acesta produce un câmp magnetic propriu. Dacă o altă bobină este folosită pentru a măsura câmpul magnetic (acționând ca un magnetometru), schimbările câmpului magnetic din obiectul metalic pot fi detectate.

Primul detector de metale a fost inventat în anul 1881, de Alexander Graham Bell. Acesta a construit detectorul pentru a scoate un glonț din pieptul președintelui american James Garfield. Detectorul a funcționat corect, dar operația a fost nereușită deoarece Garfield era întins pe un pat metalic ce a indus aparatul în eroare.

Citeste si:  Top 10 invenţii care au schimbat istoria omenirii

Dezvoltarea modernă a detectoarelor de metale au început în anii ’20. Gerard Fisher a dezvoltat un sistem de ghidaj radio, folosit pentru o navigare precisă. Sistemul funcționa foarte bine, dar Fisher a observat că apăreau anomalii în locuri unde terenul conținea minereu. El a ajuns la concluzia că dacă o undă radio poate fi distorsionată de un metal, atunci ar fi posibilă construcția unui aparat ce poate detecta metale folosind o bobină de căutare rezonând la o frecvență radio. În 1925, Fisher și-a depus și a primit primul brevet pentru un detector de metale.

Josef Stanislaw Kosacki, un locotenent polonez, a construit, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, un detector de metale cu tuburi electronice și sursa de alimentare separată. Kosacki a folosit detectorul la deminarea câmpurilor minate de armata germană în retragere. Fiind o operațiune militară, detectorul a fost ținut secret timp de câteva decenii, după care câteva firme au preluat ideea și au început fabricarea detectoarelor de metale. Introducerea tranzistorului, a circuitului integrat, a procesorului, au dat posibilitatea fabricării de detectoare de metale mai mici, și ca mărime și ca greutate, mai performante și mai ușor de utilizat.

Citeste si:  O invenţie pe zi: Cutia de conserve

În prezent, detectorul de metale se folosește în mai multe domenii. În domeniul militar se folosește pentru descoperirea minelor și a proiectilelor neexplodate. În arheologie este folosit pentru descoperirea obiectelor metalice în siturile arheologice. În securitate, detectorul de metale este utilizat pentru control personal, în aeroporturi, instituții etc., în scopul de a detecta obiecte metalice ascunse sau diverse arme ascunse. În industrie se folosește pentru detectarea obiectelor metalice, pentru detectarea unor conducte îngropate sau pentru detectarea metalelor pe banda transportatoare.

Ca hobby, persoanele pasionate de detecții de metale folosesc aparatul pentru a descoperi obiecte metalice ascunse, monede, obiecte de tezaur, comori etc., iar scafandrii folosesc detectorul de metale pentru căutarea de tezaure subacvatice sau în arheologia subacvatică. Există o importantă comunitate mondială organizată în cluburi și asociații de profil.

Fie că este vorba de detecția metalelor în diferite domenii sau doar ca o plăcere personală, fără detectorul de metale această activitate nu era posibilă. Aparatul este un instrument foarte important în aceste domenii, iar tehnologia în continuă dezvoltare reușește să creeze noi aparate mai performante. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata