„Birdman”, în fruntea favoriţilor la Golden Globes

13

Tensiunea crește la Hollywood, cu câteva zile înainte de ceremonia Golden Globes de duminică, 11 ianuarie, a doua mare gală de decernare a premiilor cinematografiei americane după cea a Oscarurilor. Mare favorit în acest an este filmul „Birdman”, relatează joi AFP.

Comedia dramatică a mexicanului Alejandro Inarritu despre un fost actor în filme cu supereroi care vrea să revină pe scena teatrului are cele mai multe nominalizări la premiile acordate de Asociația Presei Străine de la Hollywood (HFPA). Pelicula, realizată aproape în întregime într-un teatru de pe Broadway, cu Michael Keaton, Emma Stone, Edward Norton și Naomi Watts, este nominalizat la șapte categorii, printre Care cea mai bună comedie a anului, Cel mai bun actor, Cei mai buni actori în roluri secundare.

‘Birdman’ a adunat deja cel mai mare număr de nominalizări la SAG Awards, acordate de sindicatul actorilor, face parte din lungmetrajele selecționate de Producers Guild of America și a primit Premiul Filmului Independent (Independent Spirit Movie).

Citeste si:  PE adoptă o revizuire a regulilor europene privind controlul tehnic al vehiculelor

Experții sunt totuși mai puțin siguri de previziunile lor decât anul trecut, când ’12 ani de sclavie’ pornea mare favorit. Filmul a câștigat Golden Globe pentru Cea mai bună dramă și Oscarul pentru Cel mai bun film, iar ‘American Bluff’ pe cel pentru Cea mai bună comedie.

În acest an ‘Birdman’ are ca rivali la categoria comedie ‘The Grand Budapest Hotel’ al lui Wes Anderson, ‘Into the Woods’, ‘Pride’ și ‘St Vincent’.

La categoria dramă, ‘Boyhood’ al regizorului Richard Linklater, film unic în genul lui, turnat timp de 12 ani, cu un copil până ajunge tânăr adult, și ‘Imitation Game’ sunt producțiile favorite, cu cinci nominalizări fiecare, dar ‘cursa este strânsă’, la ea participând și alți candidați, printre care ‘Selma’ și ‘Foxcatcher’, apreciază Tom Nunan, producător și profesor la UCLA School of Theatre, Film and Television.

Nominalizații la categoria Cel mai bun actor dramatic sunt Steve Carell, comic ce face o schimbare de 180 de grade interpretându-l pe miliardarul ucigaș John DuPont, Benedict Cumberbatch, interpretul lui Alan Turing, matematician britanic ce a creat tehnici de spargere a codurilor naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în ‘Imitation Game’. Alături de ei, așteaptă cu emoție ceremonia Jake Gyllenhaal (‘Night Call’), David Oyelowo, în rolul lui Martin Luther King din ‘Selma’, și Eddie Redmayne, interpretul lui Stephen Hawking în ‘The Theory of Everything’.

Citeste si:  PM Boc: Out of total 47 social benefits, 35 remain unchanged

În ceea ce privește actrițele, Julianne Moore concurează atât la categoria Cea mai bună actriță de comedie (‘Maps to the Stars’), cât și la dramă, pentru interpretarea unei femei bolnave de Alzheimer în ‘Still Alice’. Finaliste la categoria Cea mai bună actriță dramatică sunt și Jennifer Aniston (‘Cake’), precum și Felicity Jones, soția lui Hawking în ‘The Theory of Everything’, Rosamund Pike (‘Gone Girl’) și Reese Witherspoon (‘Wild’).

Premiile Golden Globes sunt decernate de circa 93 de membri ai HFPA, în timp ce Oscarurile, cele mai prestigioase recompense ale cinematografiei americane, de cei 6.000 de membri ai Academy of Motion Picture Arts and Sciences. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata