Zgonea: Legea cartelelor prepay şi Legea Big Brother sunt urgente şi necesare

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, consideră că Legea Big Brother (Legea 82/2012) și Legea cartelelor prepay sunt urgente și necesare pentru ca sistemul de siguranță națională să funcționeze, potrivit lui CSAT urmând să stabilească dacă legile vor trece într-un ritm accelerat prin cele două Camere sau prin asumarea răspunderii Guvernului.

„Eu consider că cele două legi sunt urgente și necesare pentru ca sistemul de siguranță națională să funcționeze la parametrii cu care suntem obișnuiți. Suntem cea mai sigură și cea mai stabilă țară din regiune (…) . Ele sunt rezultatul unor acțiuni pe care le-au făcut sistemele noastre de siguranță națională pe baza unor legi pe care noi le-am votat aici. Dacă nu le dai instrumente, ei nu au cum să facă acest lucru. Eu cred că sunt suficient de mulți oameni capabili să propună un text care să fie constituțional, dar care să dea SRI, MAI, celorlalte instituții care sunt de siguranță națională acele instrumente cu care să își facă treaba cu seriozitate. Eu am susținut legea de la început și o susțin, pentru că știu ce înseamnă”, a declarat Zgonea la Palatul Parlamentului.

Citeste si:  Şeful ANAF recunoaşte: comisarii Gărzii Financiare iau şpagă

Întrebat dacă s-a discutat și în coaliție pe acest subiect, dacă Parlamentul va corecta legea privind securitatea cibernetică sau dacă va face o comisie specială pe acest subiect, el a spus: „Nu. Vom merge pe aceeași procedură. În funcție de priorități, de urgențe, Guvernul și cei care sunt membri în CSAT (…) vor lua o decizie, pentru că este o chestiune de siguranță națională a statului român și de credibilitate atât în structurile euro-atlantice, cât și în UE. Dacă se va stabili ca prioritate să mergem într-un ritm accelerat prin cele două Camere, vom merge așa. Dacă se va stabili angajarea răspunderii Guvernului, vom merge pe acele principii. Legea cu privire la siguranța națională s-a stabilit în CSAT, nu o stabilim noi. Acolo se stabilesc anumite forme. Legea cartelelor prepay, Legea Big Brother și celelalte sunt stabilite acolo, sunt făcute de către Guvern prin ministerele de specialitate și ele sunt propuse pentru Legislativ, care trece prin aceeași formulă”.

Citeste si:  Liviu Dragnea: Vreau să fac echipă cu Valeriu Zgonea în conducerea PSD

El a arătat că, din punct de vedere constituțional, există și varianta angajării răspunderii Guvernului pe acest pachet de legi, dar în opinia sa nu va fi aplicată, ci va fi procedură normală, pentru că toate partidele doresc o dezbatere deschisă.

Valeriu Zgonea a estimat că la finele lunii februarie trebuie să fie aprobate aceste legi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata