Lacul Baikal a ajuns la cel mai scăzut nivel al său din ultimii 60 de ani

12

Lacul Baikal, cel mai mare rezervor de apă dulce al planetei, a ajuns marți la cel mai scăzut nivel al său din ultimii 60 de ani, din cauza secetei și a drenajului excesiv, potrivit militanților ecologiști, scrie AFP.

‘Nivelul actual este cel mai scăzut din ultimii 60 de ani’, a declarat Iuri Safianov, ministrul resurselor naturale din republica Buriatia, una din cele două regiuni învecinate ale lacului Baikal.

Lacul conține aproximativ 20% din totalul rezervelor de apă dulce ale planetei.

În prezent nivelul actual nu depășește decât cu opt centimetri nivelul minim de 456 metri față de nivelul mării, a mai adăugat Safianov, citat de presa locală, potrivit AFP.

Citeste si:  Anvelopele uzate - de la deşeu la materie primă - VIDEO

Confruntat cu această situație, departamentul ministerului rus pentru situații de urgență din republica Buriatia a anunțat marți că ‘intră în stare de alertă’ pentru a supraveghea aprovizionarea cu apă a comunităților învecinate, care riscă să fie afectate de o penurie de apă.

Organizațiile pentru protejarea mediului acuză industria locală pentru crearea acestei situații, în special societatea hidroelectrică Irkutskenergo, care a abuzat de resursele lacului instalând o hidrocentrală pe râul Angara, singurul râu care izvorăște din Baikal.

‘În fiecare an industria locală a redus nivelul lacului pentru producerea de electricitate’, a afirmat Alexandr Kolotov, coordonator rus pentru ONG-ul ‘Râuri fără Frontiere’, un grup ce reunește asociații ecologiste chineze, ruse, mongole și americane.

Citeste si:  FLUID SERV SA - notificare privind intrarea în faliment în procedura simplificată

Vara trecută nivelul lacului era deja redus și toată lumea aștepta să fie un an ploios, însă seceta a redus și mai mult nivelul lacului, a declarat Arkadi Ivanov, responsabilul programului Baikal din cadrul Greenpeace.

Guvernul rus trebuie să decidă săptămâna viitoare dacă va autoriza o nouă reducere a nivelului minim al lacului Baikal pentru alimentarea hidrocentralelor.

Aflat în sudul Siberiei, lacul Baikal este totodată cel mai adânc lac din lume și habitatul a peste 1.700 de specii de plante și animale, dintre care peste două treimi nu se regăsesc nicăieri pe glob. În 1996 a fost declarat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata