Caşcaveaua de Valea Doftanei, un produs „bio” înregistrat la OSIM

45

O rețetă veche de sute de ani a unui produs din categoria brânzeturilor, dar care nu este nici brânză, nici cașcaval, este păstrată și transmisă din generație în generație în Prahova, la Valea Doftanei. Produsul cunoscut sub numele de cașcavea de Valea Doftanei a fost înregistrat de autoritățile locale la OSIM.

Valea Doftanei este amplasată într-o zonă de munte în nordul județului. Aici, la adăpostul pădurii care pare că îmbrățișează comuna, localnicii prepară, după o rețetă veche, specifică locului, un produs numit cașcavea, despre care spun că este sută la sută natural.

Aproape că nu există gospodărie în această comună în care să nu fie crescute animale, vaci, oi sau chiar capre, al căror lapte este folosit pentru prepararea cașcavelei.

Citeste si:  Euro în scădere pe fondul îngrijorărilor cu privire la situaţia din Ucraina

Localnicii spun că rețeta după care se face acest produs nu este una secretă, dar este veche, moștenită din strămoși și respectată cu sfințenie, diferența dintre cașcavea și alte produse de acest gen fiind dată de două elemente — calitatea materiei prime și priceperea gospodinelor.

Ascultând, pare simplu să obții cașcavea ca la Valea Doftanei, dar experiența își spune cuvântul în ceea ce privește rezultatul. Totul este făcut manual, 100% natural, fără adaosuri chimicale. Chiar și hrana animalelor care produc laptele, adică materia primă pentru cașcavea, este ”bio”, ea fiind constituită din nutrețuri naturale din zonă.

Citeste si:  Zacusca cu ghebe de Soveja, un produs celebru al zonei

Pentru început, se pune laptele pe foc, iar, când se încălzește, se dă cheag natural. Ulterior, se strânge cașul care se lasă la acrit.

”În funcție de temperatura la care este ținut, poate fi de la câteva ore până la o zi și apoi se opărește în apă fierbinte cu sare și se strânge. Se lasă la scurs într-o formă rotundă, se pune la sărat în saramură și apoi se pune la fum în încăperi special amenajate, în afumători, unde fumul se obține cu lemn de diferite feluri’‘, explică o localnică.

Citeste si:  Iohannis, despre revocarea lui Kovesi prin purtătorul de cuvânt: Așa mi s-a părut potrivit

Gustul este desăvârșit, la final, de esența lemnului folosit pentru afumarea produsului.

Cașcaveaua este atât de bună și de specială, încât aceasta a fost înregistrată de autoritățile locale, în anul 2006, la OSIM cu atestatul 82374/2006.

Și pentru că aceasta este practic emblema comunei, la Valea Doftanei se organizează anual, toamna, începând din 2002, un festival dedicat acestui produs. De altfel, chiar așa se numește manifestarea ajunsă la cea de-a XIV-a ediție — ”Festivalul Cașcavelei”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata