În topul celor mai folosite monede din lume se menţin dolarul, euro şi lira sterlină

Ponderea yuanului în plățile mondiale a crescut semnificativ în noiembrie, depășind dolarul canadian și dolarul australian, astfel că yuanul a devenit a cincea cea mai utilizată monedă din lume, conform unui raport al Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift), transmite Reuters.

După aproape un an în care s-a situat pe locul șapte, ponderea yuanului în plățile mondiale a atins nivelul record de 2,17%, concurând cu yenul japonez, care are o pondere de 2,69%. Pe primele trei locuri rămân dolarul, euro și lira sterlină, a anunțat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia.

Citeste si:  Euro a coborât sub 1,25 dolari

‘Este o dovadă importantă a internaționalizării yuanului și confirmă tranziția acestuia la o monedă de plată folosită intens în tranzacțiile internaționale’, a apreciat Wim Raymaekers, director în cadrul Swift.

În decembrie, valoarea plăților globale în yuani a urcat cu 20,3% comparativ cu perioada similară din 2013, în timp ce anul trecut aceste plăți au crescut cu 102%.

China are ca obiectiv sporirea importanței monedei sale în comerțul mondial și în investiții, după ce statul a relaxat controlul asupra cursului de schimb și a costurilor de finanțare în a doua economie mondială.

Citeste si:  Orăşel militar sovietic, dotat cu buncar antinuclear, scos la vânzare în Letonia

Sporirea ponderii yuanului în plățile mondiale vine după ce Londra, Frankfurt, Paris și Luxemburg și-au intensificat eforturile de a deveni centre importante de tranzacționare a monedei Chinei din Europa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata