HSBC acuzată de o fraudă fiscală de peste 180 de miliarde de euro

Grupul bancar britanic HSBC Holdings Plc a admis luni existența unor probleme la filiala sa elvețiană, după ce mai multe cotidiene, printre care și Le Monde și The Guardian, au dezvăluit existența unui sistem de evaziune fiscală la scară largă pus la punct de banca britanică în anii 2000 în beneficiul clienților bogați, transmite Reuters.

Potrivit cotidianului Le Monde, care se bazează pe un raport realizat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), HSBC Private Bank a acceptat și chiar a încurajat o ‘fraudă gigantică la scară internațională’ care se ridică, numai în perioada noiembrie 2006 — martie 2007, la suma de 180,6 miliarde de euro care au tranzitat prin conturile a peste 100.000 de clienți și 20.000 de societăți offshore.

Pe lista persoanelor care au fost ajutate de HSBC să evite plata taxelor se numără organizații criminale, traficanți de arme, familii regale și miliardari. Raportul ICIJ se bazează pe datele furnizate de un fost expert IT al băncii, Herve Falciani, care în 2008 a plecat de la HSBC cu o serie de informații confidențiale. Potrivit acestor date, ‘HSBC a ajutat o serie de persoane din apropierea unor regimuri discreditate precum cel al fostului președinte egiptean Hosny Mubarak, cel al fostului președinte tunisian Ben Ali și cel al actualului lider sirian Bashar al-Assad’, susține ICIJ.

Citeste si:  DIICOT: Evaziune fiscală de 16 milioane lei cu tutun pentru narghilea

În replică la informațiile publicate în raportul ICIJ, HSBC a recunoscut că problemele au fost provocate de ambiguitatea fostelor prevederi referitoare la cine este responsabil pentru plata taxelor: băncile private elvețiene sau clienții lor. Cu toate acestea, banca subliniază că a început ‘o transformare radicală în 2008 pentru a evita ca serviciile sale să fie utilizate pentru a evita plata taxelor sau spălarea de bani‘, se arată într-un comunicat al băncii elvețiene.

La rândul său, purtătorul de cuvânt a Comisiei Europene, Vanessa Mock, a declarat că datele ‘confirmă faptul că secretul bancar a fost utilizat pentru a evita plata taxelor’. Mock a mai spus că UE și Elveția negociază un acord revizuit cu privire la taxarea economiilor în ideea de a respecta noile standarde globale. ‘Sperăm că intrarea în vigoare a acestui nou acord, cel mai târziu în 2018, va pune capăt evaziunii fiscale și fraudelor prin intermediului conturilor bancare secrete’, a apreciat purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner