Singura leprozerie din România, transformată în centru de îngrijiri paleative

11

Ultima leprozerie din Uniunea Europeană care funcționează la Tichilești, județul Tulcea, ar putea fi transformată într-un centru de asistență socială sau de îngrijiri paleative, în acest sens Direcția de Sănătate Publică (DSP) începând discuțiile cu ministerul de resort.

„Încă de la începutul anului trecut, am elaborat o strategie de dezvoltare a asistenței medicale din județ pentru următorii cinci ani, iar printre problemele abordate se află și cea a centrului din Tichilești, cunoscută drept ultima leprozerie din Europa. Încercăm să dăm acestui centru o orientare către o asistență medico-socială care să fie adaptată noilor realități”, a declarat directoarea DSP, Laurenția Militaru.

Citeste si:  Cel mai vârstnic bărbat al planetei a împlinit 112 ani

Centrul din Tichilești număra la finele anului trecut, potrivit sursei, 15 pacienți, spațiile fiind dispuse în sistem pavilionar și dispunând de toate utilitățile. „Sper ca reorientarea acestui centru să poată fi pusă în practică prin instrumentul financiar european Investiții Teritorial Integrate (ITI) — Delta Dunării”, a menționat directoarea Militaru.

De altfel, încă din luna octombrie a anului trecut, consultanta pe probleme de sănătate a Băncii Mondiale (BM), Cristina Petcu, a atras atenția asupra faptului că în niciun stat civilizat din lume persoanele bolnave de lepră nu mai sunt instituționalizate pe termen lung.

Citeste si:  Harghita: Primul festival al colacului secuiesc, la Dăneşti

„Boala se tratează cu antibiotic. În niciun stat civilizat din lume nu mai sunt instituționalizate permanent persoane bolnave de lepră. Mult mai gravă decât această boală este tuberculoza”, a declarat în octombrie 2014 Cristina Petcu, în timpul prezentării strategiei în domeniul sănătății întocmită de BM. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata