De pensie pentru munca depusă în ghetourile naziste pot beneficia şi unii cetăţeni români

15

Anumiți cetățeni români ar putea beneficia de o lege din Germania care prevede dreptul la pensie pentru munca depusă în ghetourile din timpul regimului național-socialist din Germania (1933-1945), inclusiv în cele amplasate „în zona de influență național-socialistă”, cum ar fi România, informează Ambasada Germaniei într-un comunicat de presă remis, joi.

„Din 2002, în Republica Federală Germania există o lege conform căreia cei care au desfășurat în timpul regimului național-socialist din Germania, în perioada 1933-1945, o activitate de muncă într-un ghetou sunt îndreptățiți, în anumite condiții, la o pensie, așa-zisa ‘pensie de ghetou’.

Această lege a suferit modificări în 2014, astfel încât, acum, sunt luate în calcul și ghetouri amplasate ‘în zona de influență național-socialistă’, ca de pildă cele pe teritoriul național al României din acea perioadă”, adaugă sursa citată.

Citeste si:  Examen de conştiinţă în Germania privind cazurile de pedofilie

Ambasada Germaniei subliniază că legea menționată se referă la pensiile acordate pentru acea activitate de muncă desfășurată într-un ghetou, și nu la plăți cu titlu de recompensă sau despăgubire.

În cazul în care persoana îndreptățită a decedat, moștenitorii acesteia își pot revendica drepturile doar dacă persoana respectivă a depus deja din timpul vieții o cerere de pensie de ghetou sau o cerere generală de pensie după 1 iunie 2006.

Se precizează, totodată, că pentru toate drepturile de pensie este necesară o vechime în muncă de cel puțin cinci ani (60 de luni). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata