Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia

24

Muzeul Presei „Sever Bocu” este unic în țara noastră și printre puținele din Europa, instituții similare existând doar în Germania, la Aachen, și în Portugalia. Deține o serie de ziare, almanahuri, calendare, manifeste, foi volante, reviste umoristice, presă din diaspora, colecții rare din secolul al XVIII-lea, precum și câteva componente ale unei vechi tipografii.

Amplasat pe strada Lorena nr. 35, din Jimbolia, județul Timiș, muzeul a fost inaugurat în septembrie 2007, la inițiativa poetului Petre Stoica (1931-2009). Acesta, s-a stabilit în oraș în anul 1995 și a donat colecția sa de cotidiene, reviste, almanahuri, calendare scoase de publicații, cărți de vizită ale unor personalități precum Mihai Eminescu, Anton Bacalbașa, Geo Bogza, fotografii și legitimații ale jurnaliștilor, monografii ale periodicelor, statute ale asociațiilor ziariștilor, caricaturi de presă, afișe etc.

Poartă numele lui Sever Bocu (1874-1951), cel care, în opinia inițiatorului muzeului „… a sintetizat la modul superlativ calitățile gazetarului (Tribuna — Arad, România Mare — Kiev, Vestul și Voința Banatului — Timișoara), ale întregitorului de țară, ale militantului politic”.

Colecția muzeului, prezentată pe o suprafață de 600 mp, cuprinde publicații din diferite domenii (literatură, istorie, medicină, industrie, sport, modă) apărute începând cu prima jumătate a secolului al — XIX—lea, atât pe teritoriul țării cât și în diaspora (Basarabia, nordul Bucovinei, Banatul Sârbesc, Ungaria, Viena, Paris etc.), în limbile română, germană, maghiară, sârbă, franceză, engleză, bulgară, rusă, ucraineană, croată, italiană, turcă, ebraică etc.

Citeste si:  Elsevier anunță câștigătorii premiilor pentru cercetare Scopus România 2017

Inestimabila colecție donată de Petre Stoica s-a îmbogățit permanent cu exponate provenind, mai ales, din donații, oferite de biblioteci din Sibiu, Galați, Focșani, Bocșa, Timișoara, Jimbolia, redacții ale publicațiilor din țară și străinătate și de colecționari din Sibiu, Brăila, Iași, Timișoara, Jimbolia.

Semnificativă este donația făcută de Biblioteca Astra din Sibiu, structurată cronologic (secolul XIX, 1900-1950, 1951-1989, după 1990), în funcție de limba în care a apărut publicația și geografic — în țară (orașul în care a fost editată — București, Arad, Timișoara, Cluj, Sibiu, Brașov, Blaj, Iași etc.) sau diaspora (Cernăuți, Chișinău, Silistra etc.).

Citeste si:  Avram Iancu a eşuat în încercarea de a traversa înot Canalul Mânecii

Patrimoniul a mai fost îmbogățit și prin: abonamente, achiziții (din anticariate sau a primului număr al noilor periodice) și schimburi, numărul exponatelor crescând substanțial la toate segmentele: ziare și reviste din țară și din diaspora, almanahuri, calendare, legitimații, cărți de vizită, fotografii, foi, plicuri și cărți poștale cu antet, monografii, cărți de istorie a presei și de reportaje, volume dedicate Banatului.

Pot fi văzute aici cele mai vechi publicații de pe actualul teritoriu al României, printre care: „Albina românească” (1837, 1839), prima publicație de limbă română din Moldova (Iași, 1829), „Dacia literară”, „Albina” (Viena, 1867), „Higiena și școala” (Timișoara, 1876-1877; Gherla, 1878-1880), „Dreptatea” (Timișoara, 1894-1898), „Gazeta poporului” (Timișoara), „Biserica și școala” (Arad), „Foaia diecesană” (Caransebeș), „Tribuna”, „Telegraful Român” și  „Foaia Poporului” (Sibiu), „Foaie pentru minte, inimă și literatură, revista Familia” (Oradea), „Gazeta Bucovinei” (Cernăuți), „Democrația” (Ploiești), „Resboiul”, „Timpul”, „Epoca”, „Moftul român”, „Moș Teacă” și „Steaua României”, toate din București.

Muzeul deține, de asemenea, numeroase publicații din perioada 1900-1950, între care: Neamul românesc, Luceafărul, Revista Fundațiilor Regale, Convorbiri Literare, Transilvania, Bilete de papagal, Gândirea, Boabe de grâu etc., marile cotidiene bucureștene (Universul, Curentul etc.); Nădejdea, Monitorul Municipiului Timișoara (1924-1936), Primăvara (Sânnicolau Mare). Este prezentă și presa apărută după 1989, cu precădere primul număr al fiecărei publicații postdecembriste, dăruit acestui muzeu.

Citeste si:  Ministrul Energiei: Stocurile de gaze naturale, mai mari cu un miliard de metri cubi faţă de obligaţia legală

Pe lângă bogata listă de publicații, almanahuri și calendare din secolele al XIX-lea și al  XX-lea, muzeul deține și documente legate de viața internă a ziarului (legitimații, plicuri, etc.), fotografii de epocă și o frumoasă bibliotecă de specialitate în domeniul presei scrise.

Încăperile muzeului sunt ornate cu specimene de ziare rare, imagini din viața cotidiană a tipografilor și desene de presă, iar pentru a sugera vizitatorului o imagine cât mai coerentă a vieții poligrafice, muzeul a achiziționat o tiparniță și piese de atelier tipografic.

Anual, pragul muzeului este trecut de circa 900 de vizitatori din țară și din străinătate,în special din Serbia, Ungaria, Republica Moldova, Austria, Germania, Belgia, Turcia, Canada. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: muzeulpresei.go.ro

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata