Scăderea TVA de la 24% la 20%, impact pozitiv pentru mediul de afaceri şi pentru populaţie

Scăderea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016, va avea un impact pozitiv pentru mediul de afaceri, dar și pentru populație, a declarat, miercuri,  secretarul general al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România, Mihai Ionescu.

„Măsurile anunțate de ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, vor fi extrem de utile pentru mediul de afaceri și nu numai. Adică și pentru populație. Din păcate, printre rânduri, citesc izul electoral al măsurilor respective, având în vedere că mandatul actualului Guvern nu este garantat de nimeni până în 2019. Ne-ar bucura dacă aceste propuneri vor fi aplicate și cei care vor urma la guvernare vor înțelege necesitatea acestor propuneri și utilitatea lor pentru întreaga societate românească”, a spus Mihai Ionescu.

Citeste si:  Darius Vâlcov: Reducerea TVA de la 24 la 20% va fi anunţată cu o lună înainte de aplicare

Cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 și la 18% începând cu 1 ianuarie 2018, conform anunțului făcut, miercuri, de ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, în ședința de Guvern în care au fost prezentate proiectele de modificare pentru Codul Fiscal și Codul de procedură Fiscală.

Cota de impozitare scade de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019, atât pentru venit, cât și pentru profit, a precizat ministrul Darius Vâlcov.

„În mod direct pe exportatori i-ar avantaja enorm scăderea cotei de impozitare de la 16% la 14%, pentru că această măsură va face mult mai competitiv exportul românesc care, în ultimele trei luni, după prima dată în ultimii 5 ani, a înregistrat scăderi. Reducerea cotei de impozitare ar produce efecte bune pentru exportatori și am aprecia mai ales dacă s-ar aplica mai repede”, a mai spus Mihai Ionescu.

Citeste si:  Rata medie anuală a inflaţiei în 2013 - 4,3%

În ceea ce privește reducerea cotei unice de impozitare, Darius Vâlcov a precizat că impactul bugetar net pentru anul 2019 este estimat la 2,5 miliarde de lei, iar surplusul de creștere economică va fi de 0,5 puncte procentuale.

Referitor la beneficiile pe termen mediu pentru economie, autoritățile estimează o creștere economică suplimentară de circa 0,5 puncte procentuale, o majorare a numărului de joburi cu aproximativ 50.000, surse de finanțare suplimentare pentru mediul de afaceri și creșterea suplimentară a investițiilor cu 1,1 puncte procentuale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close