O nouă hartă a acidităţii oceanelor planetei, realizată pe baza datelor satelitare

14

Oameni de știință de la Universitatea britanică Exeter au realizat o nouă hartă a acidității oceanelor planetei folosind datele satelitare ce indică temperatura și salinitatea apei oceanice, se arată într-un studiu publicat recent, scrie UPI.

Harta a fost realizată de cercetătorii de la Universitatea Exeter în colaborare cu oameni de știință de la Plymouth Marine Laboratory (Marea Britanie), ‘French Research Institute for Exploitation of the Sea’ (IFREMER) (Franța) și European Space Agency.

Anterior, National Oceanic and Atmospheric Administration din SUA a realizat o hartă a nivelului de aciditate din oceane care s-a bazat exclusiv pe datele colectate de la suprafața oceanelor de navele maritime, care operau doar în anumite zone, fiind extrem de costisitoare desfășurarea unor misiuni maritime care să colecteze exclusiv probe în acest sens din cât mai multe zone de glob.

Citeste si:  Scandalul de la UMF Iaşi: Ministrul Cîmpeanu acuză o fraudă la nivelul personalului administrativ; rectorul demisionează

Astfel avantajul folosirii tehnologiei satelitare în cazul noii hărți, realizate de cei de la Exeter, a permis valorificarea datelor strânse de la sateliții aflați la 700 de km față de suprafața pământului, pentru a obține o imagine de ansamblu a gradului de fluctuație a acidității oceanelor. Aceste date arată că nivelul acidității oceanelor se află în creștere astfel încât poate fi observat de la înălțimea la care zboară o pasăre.

Sateliții devin tot mai importanți în ce privește monitorizarea gradului de aciditate al oceanelor, mai ales în ce privește apele îndepărtate, a declarat cercetătorul Jamie Shutler, geograf în cadrul Universității Exeter și co-autor al studiului.

Citeste si:  Elevi români medaliaţi cu aur şi argint la Olimpiada Balcanică de Informatică de la Nicosia

Cei de la Exeter au reușit să surprindă în noua hartă diferitele niveluri de aciditate de pe întreaga suprafață a oceanelor planetei.

Datele colectate au arătat că pe măsură ce nivelul de dioxid de carbon eliberat în atmosferă crește gradul de aciditate al apelor oceanice, în zonele respective aciditatea afectează ecosistemele marine.

Cercetarea a fost finanțată de Agenția Spațială Europeană, iar studiul rezultat a fost publicată în această săptămână în Environmental Science and Technology. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: upi.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata