Ionuţ Dumitru, despre relaxarea fiscală: Şocul la nivel de fiscalitate este mare, efectele pozitive nu se produc imediat

9

Șocul la nivel de fiscalitate va fi destul de mare după aplicarea măsurilor de relaxare fiscală, iar efectele pozitive care rezultă în urma acestor măsuri nu se vor materializa imediat, astfel încât veniturile la buget vor scădea, a declarat joi președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, în cadrul unui eveniment de specialitate.

„Șocul este unul destul de mare după… și efectele pozitive care se vor materializa, cum ar fi de exemplu mai multe locuri de muncă, creștere economică mai mare, nu se produc imediat”, a menționat Ionuț Dumitru.

Acesta a explicat că este nevoie de multă prudență în acest sens „pentru că în fiecare lună se plătesc salarii, pensii, și nu sunt sume mici”.

Citeste si:  Creșterea fabricii din China s-a extins probabil în noiembrie

„Suntem cu toții de acord că avem nevoie de o reducere a fiscalității în România, mai ales în zona de TVA și contribuții la asigurări sociale, dar trebuie să gândim foarte bine acest parcurs, pentru că nu te poți juca cu cifrele. Trebuie să ai studii foarte bine fundamentate de impact. Și chiar dacă sunt foarte bine fundamentate, este vorba despre foarte multe incertitudini, de comportamente care nu vor fi ușor modelate. Plecând de la premisa că de la 1 ianuarie, spre exemplu, ar trebui să scadă TVA cu 4 puncte procentuale, accizele la combustibil cu 20%, impozitul pe dividende și taxa pe stâlp eliminate, ce facem pe termen scurt? Putem constata că, pe termen scurt, până se produc efectele pozitive pe care contăm în economie, să constatăm că nu sunt bani în buget”, a menționat Ionuț Dumitru.

Citeste si:  Daniel Dăianu: Ceea ce s-a întâmplat azi nu este o prăbuşire a leului

Acesta a precizat că este vorba despre „miliarde de lei, care pe termen scurt, cel puțin, vor fi cu greu acomodate până se produc efectele de conformare, de reducere a evaziunii, care oricum sunt estimate extrem de optimist — în momentul în care spui că din 16 miliarde lei impact pe buget reducere de venituri și se reîntorc cu efecte de runda a doua aproape două treimi”.

„Nu ne ajută deloc istoria de până acum. Până acum nu am fost în stare să îmbunătățim colectarea taxelor de o manieră în care să ne ajute atât de mult. Eu cred că trebuie să fim prudenți. Evident că vrem taxe mai mici, dar trebuie să ne gândim și la ce ne așteptăm noi să ne livreze statul în schimbul taxelor pe care le plătim. Am văzut că se întețesc discuțiile cu privire la salarizarea din sectorul bugetar și posibilitatea ca salariile din sectorul bugetar să fie regândite, cu o nouă schemă de salarizare, cu șase trepte, în funcție de studii. Pe de o parte vrem taxe mici, iar pe de altă parte vrem și un stat mare. Trebuie să ne hotărâm în ce direcție ne ducem”, a mai spus Ionuț Dumitru. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata