Cel mai mare depozit natural de sare din lume

Deșertul de sare Salar de Uyuni se află în sud-vestul Boliviei, America de Sud, și conține peste 64 de milioane de tone de sare.

Cu o suprafață de peste 10.000 de kilometri pătrați, Salar de Uyuni este cel mai mare depozit natural de sare din lume și este atât de plat încât înălțimea sa variază cu mai puțin de un metru pe întreaga suprafață.

Câmpia de sare este situată la o altitudine de 3.656 de metri, în mijlocul celui mai înalt platou din Munții Anzii Cordilieri — Altiplano, și s-a format după ce marele lac Minchin s-a evaporat treptat în ultimii 20 000 de ani. Rămășițele lacului sunt vizibile și astăzi: în apropiere de pustiul sărat din Uyuni, lacurile Poopo, Uru Uru și Titicaca, sunt conectate între ele în timpul sezonului ploios, reconstituind o parte din suprafața lacustră a vechiului Minchin.

Citeste si:  Cancerul, un flagel care se extinde necruţător în întreaga lume

Trei sferturi din an, regiunea nu primește decât extrem de puține precipitații. Stratul de sare, cu o grosime ce variază între 2 și 20 de metri, este responsabil pentru suprafața uimitor de plată: odată ce apele din sezonul ploios topesc partea superficială a depozitului de sare, acesta se transformă într-un enorm lac sărat, cu o adâncime foarte mică. Repetat de mii de ori de-a lungul timpului, procesul a dus la aplatizarea aproape perfectă câmpiei.

Salar de Uyuni are în centru mai multe ”insule”, vârfurile unor vechi vulcani, care sunt acoperite de corali fosilizați și de depozite sedimentare cu urme de viață marină.

Citeste si:  Românul găsit mort în toaleta unui avion ar fi omul de afaceri Costel Comana

Suprafața sa de culoare albă și cerul albastru intens creează uneori imagini incredibile, în special în timpul sezonului umed, atunci când câmpia de sare este acoperită cu apă și se transformă într-o oglindă imensă.

Zona, însă, poate fi periculoasă, punctele de orientare în deșertul de sare lipsind cu desăvârșire. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: en.wikipedia.org

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata