O microsondă unică în România, folosită de cercetătorii UBB pentru studii geologice

O microsondă electronică în valoare de un milion de euro, unică în România, a fost achiziționată de Facultatea de Geologie a Universității Babeș-Bolyai, printr-un program european destinat dotării cu aparatură de ultimă generație, pentru cercetare.

Microsonda este capabilă să „scaneze” un mineral sau un material sintetic până la profunzimea de un micron, oferind astfel informații de natură chimică despre compoziția obiectului studiat. Aparatul este important îndeosebi pentru oamenii de știință, dar poate fi extrem de util și pentru mediul economic.

„Această microsondă electronică este folosită cel mai frecvent pentru cercetare în geologie, mai specific în domeniul mineralogic, geochimic și petrologic. Ea este destinată cercetării fundamentale, care în geologie implică aspecte complexe și are ca zonă de cercetare tot ceea ce înseamnă litosferă (partea superioară a mantalei, crusta și ce se află la suprafață). Adâncimea de penetrare în interiorul unui mineral este foarte mică, de ordinul micronilor. De obicei sonda este destinată studiului suprafețelor, iar zona pe care putem să măsurăm este de un micron. Este cea mai mică zonă. Și putem să aflăm cu această sondă ce elemente chimice se află în suprafața aceea de un micron„, a explicat prof. Constantin Balica, de la Departamentul de Geologie al UBB.

Citeste si:  Populaţia României, în scădere cu 6.200 de persoane, în noiembrie 2014

Dincolo de importanța pentru proiectele de cercetare, folosirea unei asemenea sonde poate avea un impact mare și pentru mediul economic, deoarece rezultatele pe care le oferă îi poate ajuta pe administratorii firmelor care activează în domeniul geologic sau al exploatărilor minerale să afle informații de o mare precizie, care îi pot scuti de cheltuieli inutile și posibil foarte mari. În general, aceste analize se fac doar în străinătate, dar acum există posibilitatea efectuării lor și în țară, la Cluj.

„Ceea ce este extraordinar la această sondă este posibilitatea analitică de a obține informații de natură compozițională chimică pe niște substanțe minerale sau sintetice solide. Microsonda dă niște informații primare importante, de exemplu poate spune ‘acolo ai aluminiu, potasiu, oxigen și siliciu’, și atunci noi știm pe ce probă standard să ne ducem cu instrumentul pentru a putea determina participarea acelor elemente”, a explicat Nicolae Har, directorul Departamentului de Geologie de la Facultatea de Biologie și Geologie a UBB.

Citeste si:  TVA-ul ar putea "suferi" o scadere pana la 5% pentru hoteluri si restaurante

În ceea ce privește cercetarea, această microsondă electronică a început să fie folosită, în prezent, ca alternativă, într-un proiect de cercetare care prevede stabilirea geocronologiei rocilor magmatice și metamorfice din România, prin care cercetătorii de la UBB vor să stabilească vârsta acestor roci pe teritoriul țării noastre.

Cei cinci membri ai echipei de cercetare au și stabilit deja, după câțiva ani de studii, că rocile magmatice și metamorfice de pe teritoriul României nu sunt atât de vechi cum se credea.

„Practic, acest proiect face parte dintr-o serie de proiecte întinse pe câțiva ani prin care am stabilit cu exactitate vârstele rocilor de pe teritoriul României. Nu se știa exact vârsta, se presupunea doar, iar cele mai multe presupuneri erau neargumentate cu date solide. Noi am restabilit scara geocronologică a rocilor de pe teritoriul României. Există hărți geologice care acoperă întreg teritoriul României, hărți pe care toate aceste roci erau trecute cu vârste inexacte. Este vorba despre o diferență de zeci până la sute de milioane de ani. De exemplu, se considera la un moment dat că toate formațiunile metamorfice și o bună parte din cele magmatice sunt precambriene, deci foarte vechi. Dar nu este așa, sunt mai noi”, a spus Constantin Balica.

Citeste si:  La ce se uită românii când cumpără o maşină

Potrivit acestuia, hărțile geologie ale României vor trebui modificate. Acest studiu de cercetare geocronologică a rocilor a fost finanțate prin Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior cu peste 200.000 de euro.

Microsonda electronică a fost achiziționată recent în cadrul unui proiect mai mare al UBB, de refacere a infrastructurii de cercetare, care a avut o valoare de 13 milioane de euro și s-a realizat pe parcursul mai multor ani. Departamentul de Geologie a primit în acest proiect, numit RICI (Rețea Integrată de Cercetare Interdisciplinară), o sumă de două milioane de euro, din care un milion de euro a costat sonda electronică, iar de restul banilor s-au achiziționat alte instrumente, precum spectrometru de masă de înaltă rezoluție cu ablație laser, difractrometru de raze X sau spectrometru pentru izotopi stabili. Finanțarea a fost asigurată de Guvern și de sume obținute din fonduri europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata