O reţetă uitată – cafeaua Marghiloman

Fostul prim-ministru conservator Alexandru Marghiloman (1854-1925), gazda preferată a familiei regale, a fost un mare iubitor de gastronomie și de mese fastuoase, acesta fiind autorul celebrei marghilomane, cafeaua cu rom.

Mare proprietar de terenuri agricole, Alexandru Marghiloman păstra tradiția boierească a meselor bogate cu mâncăruri gătite de maeștri bucătari străini, dar cu legume și zarzavaturi din grădina proprie.

”Masa lui Marghiloman și vinurile sale erau vestite”, scrie Constantin Argetoianu în memoriile sale. ‘Conu Alecu’, cum era alintat amfitrionul, a găzduit în casele sale din Capitală semnarea păcii de la București din anul 1913.

Citeste si:  O invenţie pe zi: Cuptorul cu microunde

”Pentru noi, musafirii, mai ales pentru cei care ca mine făceau cinste bucatelor alese, era o adevărată desfătare’, consemnează Constantin Argetoianu.

Iată însă că într-o zi meniurile atent întocmite, realizate de maeștri ai bucătăriei franceze au fost întrerupte.

”Pe când se afla la vânătoare pe domeniul său din județul Buzău, valetul a aprins spirtiera, dar a constatat că uitase să ia apă. Fire întreprinzătoare, conu Alecu nu l-a certat pe omul său de încredere, ci i-a cerut să pună în ibric rom de Jamaica în loc de apă’, susține scriitorul Nicolae Peneș, autorul unei lucrări premiate de Academia Română, ‘Lordul Valah’.

Citeste si:  Muzeul Naţional de Istorie Naturală ''Grigore Antipa'', 180 de ani de la înfiinţare

Nicolae Peneș a mai declarat că ‘această cafea a plăcut atât de mult invitaților săi vânători încât autorul s-a simțit dator să perfecționeze rețeta’.

‘Se spune că marghilomana, cum se numea în epocă, fiartă la foc mic în nisip sau pe cărbuni, cu rom de Jamaica sau cu coniac, a devenit foarte cunoscută. Cafeaua Marghiloman se servea doar la marile localuri din Capitală’.

Scriitorul Nicolae Peneș mai susține că a băut această cafea recent la o ședință a Jockey Club.

‘Restaurarea Conacului Marghiloman din Buzău se va încheia anul acesta și acest lucru va da posibilitatea reluării acestei savuroase cafele’, a mai spus scriitorul buzoian. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata