Cristian Pîrvulescu: Suntem într-o isterie îndreptată împotriva libertăţii de expresie şi a laicităţii

Președintele de onoare al Asociației Pro Democrația, Cristian Pîrvulescu, a declarat că atacul terorist din Paris de la începutul anului se înscrie într-o „isterie îndreptată împotriva libertății de expresie și a laicității”.

„Evenimentele din 7 ianuarie le-am trăit parțial la Paris, am fost un martor direct a ceea ce s-a întâmplat în Franța în zilele acelea și după. (…) A fost șocant ceea ce s-a întâmplat la Charlie Hebdo, pentru că de data acesta victimele au fost niște caricaturiști foarte cunoscuți. În cultura francofonă caricatura joacă un rol important în educație. Acei caricaturiști erau printre stelele în domeniu (…) Suntem într-o isterie îndreptată împotriva libertății de expresie și a laicității. (…)„, a afirmat Pîrvulescu, marți, în dezbaterea ”Libertate de expresie vs. discurs instigator la ură? Europa/România după Charlie Hebdo” desfășurată la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România — Spațiul Public European.

Citeste si:  Evaziunea fiscală în domeniul despăgubirilor RCA a depăşit 57 de milioane de euro

El susține că cei care s-au simțit afectați de atacul terorist din 7 ianuarie erau cei care credeau că „libertatea de expresie și laicitatea sunt valori esențiale ale statului republican”.

În Franța, dreptul de a caricaturiza este vechi. Dacă v-aș arăta câteva dintre caricaturi veți vedea că ele se îndreaptă în egală măsură și împotriva creștinismului, împotriva oricărui for de gândire autoritară care încearcă să se impună tuturor. (…) Este o problemă a islamului sau este o problemă a islamismului? Este o problemă a unor tineri furioși inteligenți, frustrați, care încearcă prin islamism să compenseze marginalitatea lor socială? Împinși în ghetourile de la limita capitalei franceze, aceștia se radicalizează în închisoare. Sau e o problemă chiar a religiei islamice? Problema modului în care imamii interpretează islamul e foarte importantă.(…) Tineri, care din cauza frustrărilor sociale iau calea banditismului, ajung în închisoare, sunt convertiți la islam în închisoare, și găsesc în texte (n.r. din Coran) interpretate în mod extremist de către imam resurse ideologice pentru a ataca„, a adăugat Pîrvulescu.

Citeste si:  Ponta: Am primit o informare directă privind o tentativă de corupţie din partea unui ministru - Lucian Isar

Dezbaterea a fost organizată de Fundația Proiectul de Educație Civică și Dezvoltare Academică și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata