Unele produse alimentare pot fi consumate şi după data expirării

Unele produse alimentare au o durată de viață mai lungă decât cea semnalată pe ambalaj, lucru confirmat de asociația franceză ’60 de milioane de consumatori’. Sudinfo.be enumeră câteva produse care pot fi consumate și după expirare.

Pe ambalajele produselor sunt indicate mai multe date: data limită pentru consum (a se consuma până la…), obligatoriu de respectat pentru calitatea produsului, sau data limită de consum optim (a se consuma de preferință înainte de…), care nu trebuie neapărat respectată.

Printre produsele care pot fi consumate fără probleme și după data expirării trecută pe ambalaj figurează:

Citeste si:  Micii, brânzeturile, berea şi vinul românesc au fost promovate în Parlamentul European

Brânzeturile: dacă nu se desface ambalajul ermetic, brânza poate fi păstrată cu până la două săptămâni mai mult decât data limită, deși este preferabil să se respecte această dată.

Iaurturile: Pot fi păstrate cu până la o lună mai mult decât data limită, în funcție de compoziție (la iaurtul cu fructe întregi, de exemplu, data este mai scurtă).

Jambonul și cârnații uscați: Aceste mezeluri pot fi consumate cu până la două săptămâni după data limită.

Laptele UHT poate fi băut și la o lună de la data expirării, dacă sticla sau cutia nu este deschisă.

Citeste si:  Şeful Danone România: 2010 este mai bun decat anul trecut

Ciocolata: Chiar dacă tabletele sunt acoperite de un strat subțire alb, datorat contactului aerului cu cacaua, ciocolata se menține bună și doi ani după data limită.

Produsele congelate: Datorită faptului că sunt înghețate, ele pot fi consumate cu până la doi ani mai mult decât data expirării.

Orezul și pastele făinoase pot fi păstrate și trei ani peste data limită înscrisă pe ambalaj.

Miereaeste un produs care aproape că nu se perimează. Cam după cinci ani începe să își schimbe gustul, încheie sudinfo.be. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata