UE blochează un acord nuclear între Ungaria şi Rusia

Comisia Europeană a blocat acordul semnat în ianuarie între Budapesta și Moscova privind extinderea Paks, singura centrală nucleară ungară, care furnizează 40% din energia electrică consumată în această țară a UE, a relatat joi Financial Times, citat de AFP.

Potrivit cotidianului britanic care citează „trei surse apropiate discuțiilor”, Comisia Europeană a urmat avizul Comunității Europene a Energiei Atomice (Euratom), care „a refuzat să aprobe planurile Ungariei de a importa exclusiv din Rusia energie nucleară”.

Această decizie ar fi fost luată săptămâna trecută la o reuniune la Bruxelles a comisarilor europeni, potrivit acestor surse, și rezultatul ar fi blocarea întregului proiect de extindere Paks II.

Citeste si:  Washingtonul respinge rezultatul referendumului care a avut loc în Crimeea

Potrivit acordului semnat în ianuarie, Rusia trebuie să împrumute Ungariei până la 10 miliarde de euro, finanțând astfel aproximativ 80% din costul extinderii Paks.

Acest șantier, în valoare de 12,5 miliarde de euro, prevede construcția din 2018 a două reactoare de 1.200 MW fiecare, cu primul așteptat să intre în serviciu în 2023.

La începutul lunii martie, parlamentul ungar a ridicat de la 15 la 30 de ani durata în care acest acord nuclear controversat va trebui să rămână secret, stârnind furia opoziției care denunță condițiile de atribuire a proiectului operatorului public rus Rosatom — fără demararea unei licitații — și modalitățile de finanțare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata