Masă nemţească cu supă de roşii cu brânză şi „trandafiri” cu gem

Multiculturalitatea timișeană s-a transmis și artei gastronomice, care în această zonă este un balsam de arome românești, nemțești, ungurești, sârbești, machedone ori de alte neamuri.

Astăzi ne oprim la o masă nemțească, unde vom gusta o supă de roșii cu brânză foarte fină și delicioasă, care se servește neapărat cu semințe de dovleac, eventual cu crutoane, și ne vom îndulci cu ‘trandafiri’ savuroși.

Pentru supă avem nevoie de 1 litru de bulion de casă, dulce, gros și limpede, 1/2 kg de brânză de oaie, dar nu din aceea cărășeană, tare, ci mai potrivit de moale, ne mai trebuie 250 grame de semințe dovleac prăjite și de 200 ml de ulei.

Citeste si:  Secretul pulpei de miel gătite în orice perioadă a anului

‘În uleiul încins se adaugă brânza și se amestecă până se topește. Peste compoziția aceasta se pune bulion, până ce supa devine consistentă. Se lasă să se răcească și se servește cu semințe de dovleac decojite și prăjite’, spune  Andi Kugliș din comuna Dumbrăvița.

Pentru desert, ne apropiem de granița de vest a județului și așteptăm cuminți ca doamna Hilde Ciuculete din Jimbolia să ne facă ‘trandafiri’.

Pentru rețetă, doamna Hilde ia din cuibar un ou, iar din frigider mai scoate 4 gălbenușuri, apoi, 1/2 kg făină, 1 lingură de oțet, sare și 1 litru ulei.

Citeste si:  Comisia juridică a aprobat cererile DNA pe numele Elenei Udrea

‘Se frământă un aluat din făină, potrivit de moale. Se întinde o foaie destul de subțire de aluat. Pe planșetă se taie cu paharul rondele, se crestează în 3 — 4 părți fiecare rondea, după care se lipesc câte trei, una peste alta, în așa fel încât tăietura unei foi să se suprapună peste partea întreagă a celeilalte. Se prăjesc apoi în ulei încins, se pudrează cu zahăr praf și la mijlocul fiecărei rondele se pune un moț de gem’, ne destăinuie doamna Hilde.

Citeste si:  Marea Britanie cere Iranului să revină la respectarea Acordului nuclear

Și ca să ne răcorim gura aburindă după atâția trandafiri fierbinți, ni se mai oferă și un pahar de apă minerală, rece. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata