Eclipsa parţială de soare, observată cu telescoape din centrul istoric al municipiului Bistrita

Zeci de bistrițeni au avut ocazia vineri, 20 martie, să observe eclipsa parțială de soare cu ajutorul unor telescoape aduse pe pietonalul din centrul istoric al municipiului de către membrii unui club de astronomie, care le-au oferit acestora și date științifice legate de fenomen.

„Suntem membrii unui club de amatori de astronomie din Bistrița, Astroclub Quasar, și am încercat să aducem câteva telescoape potrivite pentru eclipsă. Toate sunt cu filtru corespunzător. Am adus trei tipuri de instrumente: două reflectoare și o lunetă. Principiul lor de funcționare este diferit, dar rezultatele sunt bune pentru toate trei”, a declarat  Gavrilă Urs, reprezentant al clubului Quasar.

Bistrițenii care au vrut să vadă eclipsa de pe pietonal au fost curioși să afle cât de mult va fi acoperit discul solar, cât de rar este acest fenomen, având în vedere că se întâmplă odată cu echinocțiul de primăvară și cu o superlună, dar și informații legate despre clubul de astronomie.

„Trebuie să-l considerăm un eveniment destul de rar, este un eveniment care se repetă numai peste 50 de ani, cu atâtea coincidențe astronomice, care până la urmă sunt total previzibile și calculabile. (…) În plus, dacă ne uităm, vom putea vedea o pată solară de mărimea Pământului pe Soare, ceea ce este foarte interesant. Puțină lume știe că suntem într-o perioadă de hiperactivitate solară și, sigur, este periculos și pentru sănătatea noastră, și pentru echipamentele electronice ale sateliților”, a mai explicat reprezentantul clubului Quasar.

Membrii clubului și-au exprimat dorința ca și la Bistrița să se investească într-un observator astronomic, ale cărui costuri s-ar încadra în suma de 50.000 euro, sperând că administrația locală ar fi interesată de un astfel de proiect pe viitor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.