Eclipse de Soare vizibile din România

23

Cea mai spectaculoasă eclipsă totală de Soare, vizibilă din România, numită și „eclipsa secolului XX”, s-a produs la 11 august 1999 și a fost una dintre cele mai scurte din istorie. Soarele a fost acoperit de lună timp de două minute și 23 de secunde. România a fost punctul de maximă vizibilitate a eclipsei în Europa. Bucureștiul a fost singura capitală europeană situată pe linia centrală a benzii de totalitate și s-a aflat în zona de maximum la ora 14:07.

Eclipsa de Soare din 1999 a fost vizibilă în Europa pe o diagonală lată de aproape 100 kilometri, ce a pornit din nord-vestul continentului până în sud-estul acestuia, traversând Anglia, Franța, Germania, Ungaria, țările din fosta Iugoslavie, România, Bulgaria și Turcia.

Citeste si:  Ochelari originali propuşi de elevi pentru vizionarea eclipsei de Soare

Cele mai bune puncte de observație au fost cele turistice: Munții Parâng și Retezat, Valea Oltului, Mangalia, București, Arad și Timișoara. De altfel, pe teritoriul României s-a produs cea mai mare acoperire a Soarelui, de 103%, umbra Lunii acoperind astfel o zonă puțin mai mare decât discul solar. Tot la noi în țară s-a înregistrat și cea mai mare înălțime a Soarelui în timpul eclipsei, 59 de grade.

Spectacolul astronomic extraordinar al sfârșitului de mileniu, cel mai mediatizat din lume, a fost urmărit în cadrul Cupolelor Observatorului Astronomic de președintele României, Emil Constantinescu, alături de personalități internaționale din domeniul astronomiei.

Directorul Agenției Naționale pentru Spațiu și Aeronautică (NASA), Danniel Sanil Goldin, a efectuat o vizită în România pentru a vedea eclipsa de Soare. Tot cu acel prilej, celebrul tenor italian Luciano Pavarotti a concertat în Piața Constituției din București.

Citeste si:  Fondurile de pensii private au ajuns la deţineri de peste 820 de milioane de euro, după primul trimestru

Oamenii și-au luat zile libere și s-au deplasat în zonele despre care s-a anunțat că eclipsa va putea fi văzută perfect.

Momentul a fost marcat de Banca Națională prin emiterea de monede și bancnote. Mai exact, a fost emisă o monedă cu valoarea nominală de 500 de lei și o bancnotă din polimeri cu valoarea nominală de 2.000 de lei, prima bancnotă din polimeri emisă în țara noastră dar și în Europa.

Pentru comemorarea acestui eveniment, în anul 1998 Poșta Română a pus în circulație o marcă poștală, cu valoarea nominală de 1.100 lei.

Citeste si:  Eclipsă totală/parţială de Soare

O altă eclipsă totală de Soare vizibilă din țara noastră a avut loc la 15 februarie 1961. Durata acesteia a fost de două minute și 30 de secunde și a traversat România la sud de Drobeta Turnu-Severin, Pitești, Târgoviște, Ploiești, Brăila, linia centrală situându-se tangentă la granița sudică a țării.

În Capitală, a început la ora 8:43 și a ajuns în faza maximă la 9:54.

Atunci, fâșia de umbră ce traversase țara a fost mai scurtă, pe direcția Zimnicea-București-Constanța, dar nu a putut fi bine observată nici de populație și nici măcar de astronomii profesioniști, din cauza norilor.

În spațiul românesc, prima consemnare a unei eclipse de Soare apare în Cronica lui Azarie și a avut loc în 1386. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata