Tema orei de religie în şcoli a stârnit dezbateri aprinse în Senat

Tema orei de religie în școli a generat dezbateri aprinse în Senat, care a luat în discuție un proiect de lege inițiat de deputatul independent Remus Cernea privind introducerea în învățământul preuniversitar a orei de “Etică și cultură civică”.

Propunerea legislativă a deputatului Remus Cernea stipulează că planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional includ ‘Etica și cultura civică’ drept disciplină școlară, “parte a trunchiului comun”.

“Programa disciplinei ‘Etică și cultură civică’ va consta, în principal, în prezentarea celor mai importante doctrine și a valorilor morale de inspirație filosofică, științifică ori religioasă ale umanității, dar și a unor elemente de cultură civică, conform puterii de înțelegere a elevilor specifice fiecărei perioade de școlarizare”, se arată în propunerea de lege.

Citeste si:  Obiceiurile proaste pe care le învăţăm în şcoală

Inițiativa stipulează și faptul că elevilor aparținând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se oferă posibilitatea de a participa la ora de religie, ca disciplină facultativă, conform confesiunii proprii, “la solicitarea scrisă a părinților sau tutorelui legal instituit, ori a acelora dintre elevi care au împlinit vârsta de 16 ani, în conformitate cu prevederile care le garantează minorilor libertatea de gândire, de conștiință și de religie din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului”. “Niciun elev nu poate fi obligat să asiste la orele facultative de religie împotriva voinței sale ori fără a exista o cerere expresă”, se mai arată în propunerea de lege.

Citeste si:  Un grup de investitori din Cehia și Slovacia a achiziționat o participație de 4% din ProSieben

Totodată, Cernea propune ca la disciplina facultativă “Religie” — “care poate fi predată începând cu, cel mai devreme, clasa I”, să nu fie acordate note, ci calificative, care însă să nu fie luate în considerare la media generală.

Cernea le-a prezentat senatorilor o serie de date statistice din care rezultă, între altele, că 26% dintre elevi consideră că sistemul democratic nu este bun pentru România, aproximativ 45% sunt homofobi, 60 % sunt rasiști, respingând romii sau persoanele infectate cu HIV. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata