Tăiţei cu varză dulce şi nudli savuroşi pentru cei pofticioşi

Mâncărurile savuroase nu trebuie să fie neapărat cu carne sau cu multă grăsime. Considerate a fi mâncăruri ieftine, tăițeii cu varză dulce sunt un preparat gătit des în familiile bănățenilor, fie în post, fie peste săptămână, când ne dorim un repaus „de dulce”.

Mărioara Berba din localitatea timișeană Sanivița recomandă varza dulce cu tăiței și nudli (găluște) din cartofi.

Pentru meniul de bază avem nevoie de o varză mică (1 kg), cam 200 de grame de tăiței lați, o ceapă, piper și sare (după gust).

„Varza se taie fideluță și se frământă cu sare, apoi se lasă câteva minute să se înmoaie. Ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei încins, apoi se adaugă varza și se mai călesc împreună încă vreo 10-15 minute, amestecând continuu să nu se ardă; se condimentează cu piper și cu sare. Separat, tăițeii se pun la fiert în multă apă cu sare, apoi se strecoară și se lasă să se răcorească puțin. Când sunt potrivit de călduți se amestecă cu varza călită„, spune Mărioara.

Citeste si:  Tort sârbesc, cu paşaport transfrontalier

Dacă aveți „norocul” să scăpați mai mult piper decât vă doriți, câte o înghițitură de apă rece vă va răcori gura, dar veți vedea că veți pofti și următoarea porție.

La desert vom fi serviți cu nudli (găluște cu cartofi) pe care Mărioara îi prepară din 1 kg de cartofi fierți, două gălbenușuri de ou, o linguriță de sare, 50 grame de griș, 100 grame de ulei, 200 grame pesmet, 250 grame de făină albă și 200 grame de zahăr.

Ne suflecăm mânecile, ne punem șorțul și începem.

Citeste si:  Minus 20,3 grade Celsius la Topliţa, cea mai scăzută temperatură din Transilvania

„Din făină, cartofii fierți și zdrobiți, plus două gălbenușuri facem un aluat potrivit de moale. Apoi, cu o linguriță sau cu o furculiță rupem bucăți de aluat și le rulăm între palme, apoi le punem la fiert în apa clocotită.

Când se ridică la suprafață, înseamnă că sunt fierte și se scot într-un castron. Separat, în ulei încins prăjim pesmetul, amestecând continuu să nu se ardă. La urmă, tăvălim nudlele în pesmet, din belșug și turnăm zahăr deasupra”, spune Mărioara.

Aceste dulciuri se pot servi și cu compot sau cu dulceață. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata