100 de ani de la naşterea marelui artist Gică Petrescu

Cântărețul Gică Petrescu s-a născut la 2 aprilie 1915, în București. A urmat cursurile Liceului ”Gheorghe Șincai”, timp în care a cântat într-un ansamblu școlar, la chitară și vocal. La 15 ani a fost descoperit de compozitorul Ion Vasilescu, care l-a dus la Radio.

Proaspăt absolvent al Liceului ”Gh. Șincai” din București, a debutat, la 18 ani, într-o formație studențească, la început cântând la baluri și concerte de estradă. Primul contract propriu-zis în calitate de solist l-a avut la grădina restaurant ”Princiar” din București, alături de maestrul Fănică Luca, potrivit muzicapopulararomaneasca.ro.

Între 1937-1939, s-a afirmat profesional alături de orchestrele ”Radu Ghindă” sau ”Dinu Șerbănescu”, la Cazinoul din Sinaia. Perioadei începuturilor, marcată de turnee concertistice, îi urmează recunoașterea ca profesionist: angajamente la teatrele ”Alhambra”, ”Gioconda” și ”Boema” (din 1940) sau la ”Savoy”, sub conducerea lui Ion Vasilescu, și la ”C. Tănase” (din 1944).

Mai târziu debutează și ca actor pe scena Teatrului Comic, realizând un turneu de 70 de zile prin țară cu spectacole precum: „Frate cu dracul” și „Luna știe, dar nu spune”, turneu care îi crește popularitatea. În 1946, cu cântecele „La margine de București”, „Suflet candriu de papugiu” și „Costică, Costică” a reușit să-l impresioneze pe marele violonist Yehudi Menuhin, informează muzicapopulararomaneasca.ro.

În 1960, apare în emisiuni tv iar în anii următori are două turnee importante, unul de două luni la Paris, alături de Stela Popescu și Mircea Crișan, iar celălalt în Israel, alături de Florin Piersic și Doina Badea. Șlagărele „Căsuța noastră”, „Uite-așa aș vrea să mor” sau „Du-mă acasă măi tramvai” au fost înregistrate la Electrecord între anii 1966 și 1971.

A avut mii de concerte în întreaga lume, zeci de albume scoase, sute de emisiuni de radio și televiziune. A susținut spectacole la cele mai celebre restaurante și teatre de revistă ale Bucureștiului, la Cazinoul din Sinaia și a cântat în fața unor personalități precum Regele Mihai sau Louis Armstrong. În afara numeroaselor turnee internaționale întreprinse de-a lungul carierei, a deținut un record în privința numărului de piese compuse și interpretate (peste 1.500), înregistrate într-o impresionantă discografie, multe dintre ele devenind în timp șlagăre — piese preluate în repertoriul lor de mulți interpreți ai genului.

Despre viața cântărețului s-a scris o carte, ”Viața și cântecele lui Gică Petrescu”, semnată de George Sbârcea, și s-a făcut un film, ”Muzica e viața mea’‘ (singurul în care maestrul a jucat). Se numără printre puținii din lume care și-au imprimat muzica de la discuri de patefon, de pick-up, casete până la CD-uri.

Cu puțin înainte de a împlini 70 de ani, maestrul Gică Petrescu a jucat în spectacolul ”Nimic despre elefanți” pus în scenă la Teatrul ”Constantin Tănase”, unde l-a avut partener pe Nicu Constantin, acest show jucându-se doi ani consecutiv cu casa închisă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.