Primul astronaut care a cucerit Everestul

Primul astronaut, care a cucerit Everestul, este americanul Scott Parazynski, devenind, astfel, primul om care a călătorit în spațiul cosmic și s-a aflat și pe vârful celui mai înalt munte de pe Terra. Performanța sa este omologată în ediția 2015 a Guinness Book.

Scott Edward Parazynski s-a născut la 28 iulie 1961 în Arkansas, SUA. Conform biografiei postate pe site-ul www.parazynski.com, și-a petrecut copilăria și a studiat în diverse state precum Senegal, Liban, Iran și Grecia.

A absolvit cursurile Universității din Stanford și pe cele ale Școlii Medicale omonime, urmând cursuri de specializare la Harvard și Denver în medicina de urgență.

În 1992, a fost ales astronaut de către NASA. De-a lungul a 17 ani, a participat la cinci călătorii spațiale și a petrecut peste opt săptămâni în spațiu. Ultima sa misiune spațială a fost STS-120, în octombrie 2007. S-a retras din cadrul NASA în martie 2009.

Citeste si:  Recorduri......legate de pepeni

A atins vârful Everest la 20 mai 2009, unde a lăsat o rocă selenară, culeasă în timpul uneia dintre misiunile sale în spațiu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: space.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner