Pâinea viitorului, făcută din cânepă – invenţia de milioane a unui tânăr din Cluj. Beneficiile extraordinare pentru sănătate ale produsului medaliat cu aur

0

Iulian Rusu, un masterand din Cluj, a creat un nou tip de pâine, făcută cu făină din cânepă, care are nenumărate beneficii pentru sănătate. Alimentul a câştigat medalia de aur la un salon internaţional de inventică, conform adevărul.ro.

Ce ar trebui să mâncăm ca să fim sănătoşi? Cât de bună pentru organism este pâinea?

La aceste întrebări a găsit răspuns un masterand din Cluj: a inventat o pâine din făină de cânepă. Împreună cu două profesoare ale sale, Iulian Rusu (24 de ani) a creat un nou tip de pâine care are o mulţime de beneficii pentru corpul uman şi care a fost şi recunoscută printr-o medalie de aur la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „Pro Invent“, de săptămâna trecută, de la Cluj. Pâinea este produsă din „Cannabis sativa“, pe care o cultivau bunicii noştri pentru ţesături

„Lumea când aude de cânepă se gândeşte direct la drog. Există două tipuri de cânepă: Cannabis indica, cânepa indiană, din care se fac droguri şi Cannabis sativa folosită în partea industrială şi alimentară”, subliniază masterandul.

  • De unde i-a venit ideea

Într-unul dintre laboratoarele Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) miroase, încă de la intrare, a pâine scoasă din cuptor. E ora 10.00, iar Iulian Rusu, „tatăl“ pâinii cu cânepă, a venit devreme să frământe aluatul şi să pună minunea maronie la copt.

„Acum doi ani căutam o temă pentru licenţă. Profesorul Marcel Duda, din cadrul Facultăţii de Agricultură, coordona atunci un doctorat legat de producerea seminţelor de cânepă şi, din discuţie în discuţie, mi-a spus câteva lucruri interesante despre seminţele de cânepă. De acolo mi-a venit ideea să fac pâine şi cu făină de cânepă. Apoi am vorbit cu doamna inginer Crina Mureşan şi am stabilit să facem un produs nou, de panificaţie, care nu este pe piaţă“, povesteşte masterandul.

Potrivit legii româneşti, în alimente nu se poate folosi un adaos mai mare de 20% de făină din cânepă. De aceea, Iulian a creat patru tipuri de pâine, în funcţie de proporţia de făină de cânepă pusă: 5%,10%, 15% şi 20%. Formula magică este secretă „Am stabilit de la început o anumită reţetă pe care să mergem“, explică tânărul.

Aceasta e foarte asemănătoare cu reţeta clasică de pâine: făină de grâu, drojdie, apă, sare. La ea se adaugă făină de cânepă, în diferite proporţii, obţinută din seminţe de cânepă. După multe luni de experimente, prima versiune a pâinii cu făină de cânepă a creat-o ca produs finit al lucrării sale de licenţă.

”La Festivalul Alimentului de acum 2 ani, când am mers cu produsul sub formă de chifle din pâine cu cânepă, au venit profesori, studenţi. Mulţi au preferat chiflele cu 10% adaos de făină de cânepă. La lucrarea de licenţă am făcut o analiză senzorială şi am observat că studenţii au preferat pâinea cu 10% adaos. Au spus că le place foarte mult gustul. Şi la PROINVENT, anul acesta, tot cu pâine de 10% adaos am mers. Le-a plăcut. Unii m-au întrebat ce conţine. A fost cineva care mi-a zis că şi-a cumpărat făină de cânepă şi că vrea să-şi facă pâine din cânepă”, povesteşte Iulian.

La pâinea cu 20% adaos de făină de cânepă, gustul cânepei e mai pronunţat. „Această pâine are o culoare maronie, iar ca gust aduce cu pâinea neagră, e puţin amăruie, dar e undeva între dulce şi amărui“, explică masterandul. Acum trebuie să mai facă nişte analize pe partea de aluat, iar în iunie o va prezenta la susţinerea dizertaţiei.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.