Specialităţi vânătoreşti cu mix de condimente personalizat, preparate de un diplomat al Gambiei în România

Șeful ad interim al Biroului de legătură al Republicii Gambia în România, Pal Osvath, membru al grupei numărul 2 a Asociației de Vânători Sportivi „Zimbrul” din Luduș, a devenit unul dintre bucătarii care prepară specialități vânătorești după rețete pe baza unui mix de condimente personalizat.

Pal Osvath a declarat că grupa sa vânează pe fondul Dateș, sub comanda maistrul de vânătoare Sorin Sălcudean — împreună cu alții 11 pasionați, plus cinci gonași și câțiva câini din rasa Brac german — și că aproape după fiecare partidă există câte ceva de sărbătorit și, deci, se gătește.

Diplomatul susține că deși are o oarecare experiență în domeniul preparării cărnii de vânat, este totuși un bucătar ad-hoc al grupei numărul 2 a Asociației de Vânători Sportivi „Zimbrul”, întrucât și alți colegi de-ai săi din grupa de vânătoare au această îndeletnicire.

„Din ceea ce vânăm noi se pretează la gătit iepurele, fazanul, căprioara, mistrețul și prepelița. După partidele de vânătoare se obișnuiește organizarea unor mese, însă rar se întâmplă să fie gătit vânatul împușcat în acea zi. Există un întreg ritual, cel mai în vârstă vânător ține o cuvântare, felicită sărbătoritul zilei, dacă e cazul, îi mulțumește maistrului de vânătoare pentru prestație și colegilor pentru participare. Avem mai mulți bucătari ad-hoc, printre care mă număr și eu. Astăzi preparăm o friptură de fazan, pe care o încadrăm la felul principal, care are la bază un mix de condimente realizat de mine”, a spus diplomatul.

Citeste si:  Viorica Dăncilă, despre retragerea din cursa pentru prezidențiale: Nici nu se pune problema

Reprezentantul Gambiei în România a spus că un fazan ajunge pentru patru porții, însă de la vânarea păsării, până când acesta ajunge la cuptor trebuie să treacă niște etape, care durează cam trei-patru zile, ceea ce înseamnă că participanții la o vânătoare nu se vor ospăta din ceea ce au vânat în partida respectivă.

„Vă prezint rețeta pentru patru porții — noi gătim mai multe — pentru prepararea propriu-zisă avem nevoie de aproximativ două ore, fiindcă pregătirea fazanului pentru gătit necesită cam trei zile. Vânatul se știe că are carnea un pic mai tare, acesta este motivul pentru care se lasă la fezandat. Modul de preparare nu necesită mult timp, dar pregătirea vânatului necesită două-trei zile. Carnea este curată, nu conține colesterol, iar carnea este foarte gustoasă. Nu este o rețetă dificilă: avem nevoie de un fazan, care se lasă la zvântat. Adică după ce pasărea a fost vânată, se lasă legată de picioare să fie bătută de vânt o zi-două după care se opărește, însă nu cu apă clocotită. Avem nevoie de condimente, eu aș recomanda un mix de condimente care îmi aparține: usturoi, ceapă, boabe de muștar (toate uscate), chimion, cimbru, oregano, ardei cayenne măcinați, mărar și paprika. Compoziția ar trebui să aibă în total 50-60 de grame și recomand să fie păstrată într-o sticluță cu dop de plută, care nu permite pătrunderea umezelii în acest mix de condimente”, susține Pal Osvath.

Citeste si:  Carrefour va ieşi de pe piaţa din India în septembrie

Acesta spune că pentru ca friptura să fie bună mai are nevoie de un cub de unt, de sare, piper, sos de hrean, o lingură de miere, iaurt sau smântână, iar ca garnitură recomandă cartofi natur și o salată.

„Deci, în etapa I de preparare, după ce fazanul e zvântat, îl curățăm, îl ștergem cu un prosop curat și îl punem la fezandat, îl ungem cu ulei de măsline și îl ungem cu condimente inclusiv în interior. Cu sare, piper, rozmarin etc., după care turnăm un pahar de vin roșu. Băgăm fazanul la frigider și îl lăsăm peste noapte. A doua zi întoarcem fazanul pe toate părțile și îl mai condimentăm dacă este cazul. Încingem cuptorul, punem fazanul într-o tavă, la fel și vinul în care a stat, la care mai adăugăm câteva cubulețe de unt. Ultima etapă ar fi punerea fazanului la foc mic, pentru aproximativ două ore”, a precizat diplomatul.

Citeste si:  Elevii şi studenţii români au obţinut cele mai multe medalii de aur la Infomatrix 2015

Potrivit acestuia, friptura poate fi servită și cu un sos ardelenesc cu hrean, iar pe lângă acestea recomandă un vin roșu vechi, cu buchet, spre exemplu un Pinot Noir, o Fetească Neagră sau o Cadarcă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata