Kovesi: Traian Băsescu nu are calitatea de suspect sau de inculpat în niciun dosar DNA

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat miercuri că fostul președinte Traian Băsescu nu are calitatea de suspect sau inculpat în niciun dosar instrumentat de DNA.

„În acest moment nu are calitatea de suspect sau de inculpat”, a spus Kovesi, răspunzând unei întrebări adresate în cadrul unei emisiuni de la Radio România Actualități.

Procurorul șef al DNA a refuzat să comenteze afirmațiile recente ale fostului președinte Băsescu referitoare la o „guantanamizare” a sistemului judiciar ca urmare a numeroaselor arestări preventive, dar a precizat că procurorii DNA respectă legea în toate cazurile.

Citeste si:  Cula lui Tudor Vladimirescu din Cerneţi, în pericol

„Nu mă interesează ce zice domnul președinte Băsescu, nu comentez ce are dumnealui de spus. Pot doar să vă zic că în activitatea noastră respectăm în totalitate legea, respectăm drepturile fundamentale și garanțiile procesuale. (…) Nu știu ce se întâmplă la Guantanamo, nu am fost acolo, dar ceea ce este important este că toată activitatea procurorilor DNA este supusă controlului judecătoresc. Judecătorii verifică acest cadru al propunerilor de arestare pe care le facem sau cadrul rechizitoriilor pe care le trimitem la instanță”, a declarat Kovesi.

Citeste si:  Adrian Curaj: Proiectul laserului de la Măgurele ar putea costa 700 milioane euro până când va funcţiona

Fostul președinte Traian Băsescu le recomandase celor care consideră că au fost arestați abuziv înainte de a fi condamnați să se adreseze CEDO, adăugând că arestările în vederea obținerii mărturisirii încalcă orice normă a drepturilor omului și a dreptului la demnitate.

„Arestările în vederea obținerii mărturisirii, după părerea mea, încalcă orice normă a drepturilor omului și dreptul la demnitate, care e garantat în UE. (…) Eu le recomand tuturor celor care consideră că au fost arestați abuziv înainte de a fi condamnați să se adreseze CEDO, o spun public, pentru că acest proces de guantanamizare care a început în luna octombrie — noiembrie anul trecut, acest proces de guantanamizare nu trebuie să continue, ne descalifică. Un om ținut în arest în mod abuziv fără probe concrete, ci doar pe o relaxare așa, până spune de fapt ce vrea să audă procurorul, este torturat”, a afirmat Băsescu pe 6 aprilie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata