O vastă colecţie de ceasuri Swatch, adjudecată cu peste 6 milioane de dolari

Una din cele mai mari colecții private de ceasuri Swatch din lume s-a vândut marți cu peste 6 milioane de dolari (5,5 milioane de euro) la o licitație organizată în Hong Kong, depășind cu mult estimările, transmite AFP.

Colecția de peste 5.800 de ceasuri — printre care se află ediții limitate semnate de artiști precum Keith Haring sau Kiki Picasso și o serie lansată cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a filmelor James Bond — a fost cumpărată cu mai mult de patru ori prețul estimat, de 1,3 milioane de dolari. În sala plină ochi în care Sotheby’s a organizat licitația, trei competitori și-au disputat aprig colecția, care i-a revenit în cele din urmă unui cumpărător ce a licitat prin telefon.

Citeste si:  Un Ferrari 250 GTO Berlinetta, vândut la licitaţie pentru aproximativ 38 de milioane de dolari

Este ‘o instituție europeană’, a anunțat Sotehby’s, care nu a oferit alte detalii în privința cumpărătorului.

Paul Dunkel, broker de asigurări la pensie care a alcătuit cu multă răbdare și atenție colecția timp de 20 de ani, a plecat din sala de licitație în lacrimi. ‘În ultimele două luni…, toți s-au arătat interesați’ de colecție. ‘Este munca mea, inima mea’, a spus luxemburghezul de 68 de ani. La începutul anilor 1980, Paul Dunkel colecționa artă abstractă, iar interesul pentru ceasurile Swatch i-a fost trezit de faptul că unii dintre artiștii săi preferați realizau ceasuri pentru firma elvețiană.

Swatch a contribuit la revigorarea industriei elvețiene a ceasurilor la începutul anilor 1980 cu ceasurile sale din plastic multicolore, convenabile ca preț și ajunse un adevărat fenomen cultural.

Citeste si:  Liderii ţărilor participante la APEC se pronunţă pentru măsuri "urgente" contra terorismului

‘Sper ca noul proprietar să îmbogățească colecția și să o prezinte publicului. Pentru mine, era prea multă muncă și nu mai puteam continua’, a spus Dunkel.

Directoarea departamentului de ceasuri de la Sotheby’s, Sharon Chan, a spus că există amatori de Swatch și în rândul ‘colecționarilor serioși de ceasuri de lux’. ‘Fiecărui ceas din această colecție îi corespunde un capitol al artei contemporane’, a adăugat ea.

În Hong Kong s-au mai înregistrat licitații reușite de ceasuri de plastic Swatch. În 2011, o vastă colecție a fost cumpărată cu 6 milioane de euro de un chinez rămas anonim, amintește AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner