FMI: Economia mondială riscă să rămână blocată într-o perioadă prelungită de creştere redusă

O creștere economică mediocră ar putea deveni ‘noua realitate’, lăsând milioane de persoane fără un loc de muncă și crescând riscurile la adresa stabilității financiare globale, a avertizat joi directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Într-un discurs ținut la Atlantic Council, înaintea reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale și FMI care vor avea loc săptămâna viitoare, Christine Lagarde, a estimat că în acest an economia mondială va înregistra o creștere similară cu cea de anul trecut, 3,3%, un avans care, potrivit directorului FMI, nu este suficient pentru a șterge pagubele provocate de recesiunea globală.

‘În urmă cu șase luni am atras atenția asupra riscului unei noi mediocrități, o creștere economică slabă pentru o perioadă lungă de timp. Astăzi trebuie să împiedicăm ca această nouă mediocritate să nu devină noua realitate’, a spus Christine Lagarde.

Potrivit directorului general al FMI, economiștii Fondului se așteaptă la o creștere economică mai robustă în SUA și Marea Britanie, precum și la o îmbunătățire a perspectivelor pentru zona euro. În schimb, FMI și-a înrăutățit estimările pentru multe economii emergente, inclusiv China, Brazilia și Rusia. FMI urmează să publice marțea viitoare noile sale prognoze privind evoluția economiei mondiale.

Christine Lagarde a mai spus că riscurile financiare la adresa economiei globale sunt în creștere, din cauza dobânzilor foarte mici, și în unele cazuri chiar negative, care îi determină pe investitori să-și asume riscuri mai mari și pot conduce la supraevaluarea unor active. Cu toate acestea, directorul FMI crede că Banca Centrală Europeană și Banca Japoniei ar trebui să continue politicile lor monetare relaxate, iar țările care au spațiul bugetar necesar ar trebui să cheltuie mai mult pentru stimularea cererii, inclusiv pentru infrastructură.

Lagarde a cerut de asemenea o creștere a colaborării cu noile instituții financiare regionale, cum este Asian Infrastructure Investment Bank propusă de China, precum și pentru reforma drepturilor de vot la FMI pentru a da economiilor emergente o putere de vot mai mare în cadrul instituției. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata