Fostul pugilist Leonard Doroftei împlineşte 45 de ani

La 10 aprilie 1970, s-a născut, la Ploiești, pugilistul Leonard Dorin Doroftei, președinte al Federației Române de Box, fost campion mondial de box profesionist, deținător al centurii la categoria semiușoară (versiunea WBA) în intervalul 5 ianuarie 2002 – 23 octombrie 2003.

A fost descoperit de antrenorul emerit Titi Tudor. A început boxul în 1984, la clubul „Prahova” din orașul natal, continuându-și cariera la „Steaua”, apoi la „Freedom Star Farul” Constanța, avându-i ca antrenori de-a lungul timpului pe Relu Auraș, Emil Popa și Ilie Dascălu.

Dotat cu o mare forță de atac, lovitura laterală de stânga fiind arma lui de temut, Doroftei a obținut primele succese la juniori, devenind campion național în 1986 și 1987.

Au urmat cinci titluri la seniori (1992, 1993, 1994, 1996 și 1997), dar mai ales succesele în competițiile internaționale. Campion mondial la Berlin (1995), campion european la Vejle (1996), două medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992) și Atlanta (1996), precum și medalie de bronz la Campionatele Europene de la Bursa (1993).

Citeste si:  Lucian Bute a primit o diplomă de excelenţă în sport din partea Senatului

În 1998, după 13 ani de box ca amator, unde a disputat peste 250 de meciuri dintre care a câștigat 239, Leonard Doroftei trece la profesionism. Cariera lui Doroftei în postura de profesionist a fost una la fel de strălucitoare.

În cei șase ani la profesionism, „The Lion”, cum a fost supranumit Leonard Doroftei, care a activat la clubul canadian Interbox din Montreal și a fost antrenat de Stephane Larouche, a disputat 24 de partide, terminând învingător de 22 de ori, de opt ori prin K.O., pierzând o dată și obținând un meci egal.

Debutul său în boxul profesionist s-a petrecut la 24 aprilie 1998, în Quebec, împotriva americanului Jerry Villareal.

Cele mai importante confruntări le-a avut începând din 2002, la 5 ianuarie, la San Antonio (SUA), îl deposedează de titlul mondial la categoria ușoară, versiunea WBA, pe argentinianul Raul Balbi. A urmat apoi revanșa acordată boxerului argentinian. La București, la 31 mai 2002, Leonard i-a încântat pe cei 8.000 de spectatori prezenți în sala „Ioan Knust Ghemănescu”, câștigând din nou în fața lui Balbi.

Citeste si:  Viorel Simion şi-a păstrat centura de campion WBC International

La 17 mai 2003, în orașul american Pittsburg, Leonard Doroftei boxează pentru unificarea titlurilor WBA și IBF împotriva americanului Paul Spadafora, meciul încheindu-se la egalitate. Românul rămâne în posesia centurii versiunea WBA. Totuși, pierde titlul mondial la 25 octombrie 2003, la București, fără să boxeze, nereușind să intre la cântarul oficial. Ultimul meci al său la profesionism, înseamnă, din păcate, primul și ultimul eșec. Nord-americanul Arturo Gatti îl învinge, la 25 iulie 2004, prin K.O. în repriza a doua în meciul desfășurat la Atlantic City (SUA). După acest meci, campionul român se retrage din box.

Revine în țară, iar la sfârșitul anului 2004 Biroul Federal al Federației Române de Box aprobă cooptarea lui Leonard Doroftei în colectivul de antrenori al lotului național, condus de Francisc Vaștag.

Citeste si:  Box: Preşedintele ANST a obţinut amânarea dezafilierii FRB de la AIBA

A fost ales la 23 noiembrie 2012 în funcția de președinte al Federației Române de Box, în cadrul Adunării generale extraordinare a acestui for.

La 22 ianuarie 2002, a fost decorat de către președintele României cu Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler. La 20 decembrie 2004, Federația Română de Box i-a oferit Premiul de excelență pentru întreaga activitate sportivă. Leonard Doroftei s-a numărat printre bărbații de succes premiați în cadrul galei Celebrity Awards, organizată de Luxury Events, la 21 octombrie 2014.

Numele său se regăsește în volumul „De ce m-am întors în România”, coordonat de Sandra Pralong și lansat la 13 iunie 2010, la Târgul de Carte Bookfest, cartea reunind poveștile unor români celebri care s-au întors și au ales să trăiască în România.

Deține restaurantul Doroftei-Pub din Ploiești, local decorat cu fotografii și obiecte ce amintesc de cariera sa sportivă. Este căsătorit și are trei copii (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close