EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Vopsitul ouălor de Paşti în coji de ceapă

Pe vremea când nu existau vopsele speciale pentru ouăle de Paști în gospodăriile din județul Bistrița-Năsăud acestea prindeau culoare cu ajutorul cojilor de ceapă, în special de ceapă roșie. Acest obicei este păstrat și în ziua de azi de cei care nu doresc să folosească chimicale la vopsirea ouălor.

Ouăle ce urmează să fie vopsite sunt spălate și curățate, iar pe ele se fixează frunzulițe ale căror forme vor rămâne imprimate pe coajă după vopsire — frunze de trifoi, talpa-gâștei, pătrunjel sau păpădie. Apoi, acestea se așază într-un ciorap, se leagă fiecare separat și apoi ciorapul la capete, pentru a se fixa cât mai bine frunzele.

Între timp, cojile de ceapă sunt puse la fiert într-un vas cu apă și cu puțin oțet, după care se introduc ouăle. Din momentul în care apa dă în clocot, ouăle sunt lăsate la fiert la foc mic timp de aproximativ zece minute, pentru a prinde culoare.

La final, după ce ouăle au fost scoase și s-au răcit, frunzele sunt date la o parte, iar coaja este unsă cu puțin ulei sau slănină, pentru a căpăta luciu.

La sat, câteva dintre aceste ouă — câte unul pentru fiecare membru al familiei — se duc la biserică în noaptea de Înviere, pentru a fi sfințite, alături de pască.

De fiecare dată când două persoane ciocnesc ouă de Paști se spune „Hristos a înviat!” și se răspunde „Adevărat a-nviat!” și se fac chiar și concursuri în familie cu ouăle cele mai rezistente. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata