India şi Canada au încheiat un important contract în domeniul nuclear

Canada va furniza circa 200 de tone de uraniu în India pentru centralele nucleare din această țară, pentru o sumă de 350 de milioane de dolari, au anunțat miercuri, la Ottawa, liderii celor două țări, informează AFP.

Acest acord nuclear pe cinci ani ‘susține eforturile Indiei de a alimenta cu energie curată creșterea sa (economică)’, a declarat premierul indian Narendra Modi, în timpul unei conferințe de presă.

Concentratul de uraniu va proveni din minele gigantului Cameco, în nordul Saskatchewan-ului (centrul Canadei). Este vorba de un prim contract semnat între Cameco, al treilea actor al pieței, și India, care operează 21 de centrale nucleare.

Citeste si:  India: Un record de 2,3 milioane de CV-uri depuse pentru numai 368 de posturi în administraţia publică

Exporturile de uraniu canadian spre India sunt posibile ca urmare a încheierii, în 2012, a unui acord nuclear între cele două țări care fac parte din Commonwealth, acord care a intrat în vigoare în septembrie 2013.

New Delhi și Ottawa au rupt relațiile după ce India, servindu-se de plutoniul unui reactor nuclear canadian instalat pe teritoriul său, a dezvoltat tehnologia armelor nucleare în anii 1970.

Reluarea exporturilor de uraniu permite ‘întoarcerea paginii, după o relație bilaterală care a fost înghețată prea multă vreme’, a declarat premierul canadian Stephen Harper. Acest lucru deschide o ‘nouă eră a relațiilor bilaterale și a încrederii’, a spus, la rândul său, Narendra Modi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner