Muzeul Fabergé din Baden-Baden

0

Muzeul Faberge din Baden-Baden, Germania, a fost deschis de miliardarul rus Alexander Ivanov ca omagiu adus lui Peter Carl Fabergé, celebrul bijutier al Casei Imperiale Ruse și creatorul faimoaselor ouă Fabergé, născut în anul 1846 la Sankt Petersburg.

Fondat în anul 2009, Muzeul Fabergé din Baden-Baden a fost primul muzeu privat cu capital integral rus din afara Rusiei, iar construcția sa a costat 22 de milioane de dolari, așa cum relevă site-ul romanian.ruvr.ru

Colecția muzeului deține peste 700 de obiecte Fabergé de la renumitele ouă, la bijuterii, picturi, mașini de epocă, tabachere din aur cu diamante, ceasuri de birou. Poate fi admirat aici faimosul ou Rothschild, creat în anul 1902 pentru Baronul Édouard de Rothschild. Acesta este defapt un ceas încrustat cu diamante, achiziționat de fondatorul muzeului în anul 2007 la o licitație a Casei Christie’s, pentru suma de aproximativ 13 milioane de dolari, potrivit siteului www.luxul.ro.

De asemenea, pot fi văzute animale miniaturale create de Fabergé, precum elefanți sau șopârle armadillo din jad și argint, decorate cu pietre prețioase, expuse la ultimul etaj al muzeului.

O încăpere a muzeului este dedicată prezentării unui set de 200 de tacâmuri din aur care au fost folosite în anul 1922 la nunta Maharajahului din Patiala. Totodată sunt prezentate opere ale unor maeștri aurari contemporani precum Bolin, Boucheron, Cartier, Ovtschinikov, Sazikov, Chlebnikov.

Potrivit sursei amintite, o aripă a muzeului expune, pe o suprafață de 600 de metri pătrați, picturi celebre ale unor artiști europeni și bijuterii din Peru. În muzeul Fabergé mai pot fi admirate mașini vintage din colecția miliardarului rus, fondatorul muzeului. Astfel, pe o suprafață de circa două mii de metri pătrați sunt expuse circa 50 de exemplare, care provin din America și Europa și care datează din anii 1890-1930.

În anul 2012, în cadrul muzeului a fost deschisă expoziția permanentă „Gold of the World” ce cuprinde peste 100 de obiecte prețioase de pe diferite continente, datând din perioada cuprinsă între secolul al VI-lea î.Hr. și jumătatea secolului al XX-lea, așa cum menționează www.luxul.ro. În cadrul acestei expoziții pot fi admirate bijuterii grecești, iraniene, aztece și incașe, un trofeu britanic rar, din aur, precum și tabachere Fabergé.

Compania Fabergé a fost fondată în anul 1842 în Sankt Petersburg și a fost furnizorul Casei Imperiale Ruse în perioada 1885-1917. Operele au fost realizate din metale și pietre prețioase, inspirate din tradițiile de Paște, la comanda țarilor Rusiei. În timpul revoluției bolșevice, cele mai multe creații au fost duse peste hotare, așa cum arată www.publika.md

Muzeul Fabergé din Baden-Baden este vizitat anual de circa opt milioane de admiratori. Intrarea la muzeu costă 20 de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: faberge-museum.de

 

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.