Mineralele se împart în trei clase: macroelemente, microelemente şi oligoelemente. În continuare oferim o listă cu alimente bogate în minerale:
- Macroelementele sunt: Sodiu – Potasiu – Calciu – Fosfor – Magneziu – Clor – Sulf
- Microelementele sunt: Fier – Fluor – Iod – Mangan – Cobalt – Cupru – Zinc
- Oligoelementele sunt: Siliciu – Nichel – Crom – Litiu – Molibden – Seleniu
Iată lista alimentelor care conţin o cantitate mai mare din aceste minerale:
Sodiu
Sodiul are un rol important pentru hidratarea organismului.
Se găseşte în: sarea de bucătărie, sosul de soia, anşoa, măslinele negre şi verzi, ciuperci, banane, grapefruit, alunele de pădure, orezul integral, dovlecei, mere.
Potasiu
Potasiul este esenţial pentru echilibrul lichidelor din celule şi pentru susţinerea proceselor enzimatice, pentru sănătatea inimii şi a sistemului nervos. Reduce tensiunea arterială, transformă glucoza în glicogen.
Se găseşte în: fructele uscate, varză, cartofi, roşii, ciuperci, banane, portocale, struguri, mere şi verdeţuri în general.
Calciu
Calciul este elementul constitutiv de bază al dinţilor şi oaselor, este esenţial pentru menţinerea sănătăţii acestora, intervine în secreţia insulinei, este important pentru coagularea sângelui, pentru buna funcţionare a inimii, muşchilor şi nervilor.
Se găseşte în: seminţele de floarea-soarelui şi de susan, legumele cu frunze verzi, fasole, conopidă, varză, mazăre, ţelină, algele marine, produsele lactate, migdale, soia, gălbenuşul de ou.
Fosfor
Fosforul are un rol important în metabolismul glucidelor şi lipidelor, ajută la energizarea şi revigorarea organismului, ajută în procesele de creştere şi regenerare, asigură, împreună cu calciul, sănătatea dinţilor şi gingiilor.
Se găseşte în: peştele, cerealele integrale, soia, ouăle, fructele uscate sau oleaginoase (nuci, migdale), seminţele de dovleac.
Magneziu
Magneziul este element constitutiv al unor enzime importante, ajută la fixarea calciului în organism, ajută la funcţionarea creierului şi a muşchiului cardiac, are un rol important în metabolismul lipidelor, reduce riscul apariţiei calculilor renali, este un puternic adjuvant antistres.
Se găseşte în: toate legumele verzi, morcovi, ceapă, usturoi, morcovi, migdale, nuca de cocos, mere, cacao, mei, orez, grâu, ovăz, soia, fasolea verde, spanac, porumb, banane.
Sulf
Sulful are un rol important în aproape toate funcţiile vitale şi este esenţial în oxigenarea celulelor. Contribuie la întărirea oaselor şi dinţilor, combate infecţiile bacteriene, este un bun depurativ, transformă grăsimea şi carbohidraţii în energie, are efect hipocolesterolemiant.
Ajută la menţinerea unui păr sănătos şi strălucitor şi a unor unghii rezistente.
Se găseşte în: sparanghel, praz, ceapă, varză, creson, usturoi, brocoli, conopidă, curmale, polen, ridichi, sparanghel, migdale, peşte, legumele crucifere în general şi gălbenuşul de ou.
Fier
Fierul intră în alcătuirea hemoglobinei, este esenţial în procesele de oxidoreducere şi în sinteza acizilor nucleici, ajută la apărarea organismului de diferiţi factori infecţioşi.
Se găseşte în: linte, soia, năut, ovăz, alge, gălbenuşul de ou, pâinea integrală, spanac, mei, seminţele de floarea-soarelui, mazăre, ciuperci, urzici, broccoli, sparanghel, pătrunjel, cireşe, banane, avocado, prunele uscate, stafide, migdale.