Parizerul de la Comtim, deliciu pentru rulada din perioada comunistă

0

Parizerul de la Comtim era cel mai gustos produs alimentar cu care plecau nemții veniți în vizită la rudele din Banat, după Revoluție, și pe care îl declarau la vamă drept „valută forte”.

Cu acel parizer se făcea o ruladă extraordinară, care nu necesita mult timp de preparare. Se poate face și în zilele noastre, cu șuncă sau cu parizer „asemănător” la gust cu cel produs pe vremuri la Comtim.

Doamna Lia din Timișoara a dezvăluit  celebra rețetă de ruladă de parizer din comunism sau de la începutul anilor ’90.

Ea spune că pentru ruladă este nevoie de un pahar cu ulei (cam 200 ml), 5 linguri de făină albă, 5 ouă întregi, un pahar de smântână sau un iaurt, vreo 10 linguri de apă minerală, 300 ml. lapte, sare, piper, 200 gr. cașcaval, 200 gr. parizer sau șuncă, o legătură de pătrunjel verde.

„Într-o tigaie punem uleiul să se încălzească, nu trebuie să fie ars. Apoi, adăugăm 5 linguri de făină încet, mestecând continuu ca să nu se facă cocoloașe. Totul se face la foc foarte mic și se amestecă repede aluatul din tigaie. Când toată făina a fost ‘unsă’ adăugăm laptele încet și continuăm să amestecăm pentru a nu se face cocoloașe. Vom obține o pastă pe care o tragem de pe foc, iar după vreo două-trei minute adăugăm câte un gălbenuș frecând continuu până se înglobează bine. Nu punem pe foc ca să nu obținem ‘omletă’ în loc de pandișpan. Acum putem pune și apa minerală, pentru că va face amestecul foarte pufos. Separat batem albușurile spumă și le încorporăm în acest aluat amestecând încet”, afirmă doamna Lia.

Pe urmă, se ia o tavă bine tapetată cu foaie de copt și se toarnă aluatul în ea, se lasă la cuptor vreo 15-20 de minute, apoi se scoate din cuptor. Se stropește cu puțină apă și se mai lasă puțin în tava acoperită, ca să putem scoate mai ușor foaia de pandișpan.

Umplutura o facem astfel: într-un vas punem cașcavalul ras, șunca (se poate face și numai cu brânzeturi), smântâna sau iaurtul. Mai putem adăuga și brânză proaspătă de vaci și amestecăm totul cu puțin piper și sare după gust, și verdeața tocată. Întindem foaia de pandișpan, spre una din margini așezăm umplutura și rulăm totul, apoi punem într-o tavă tapetată și mai dăm la cuptor vreo 5 minute ca să se topească și cașcavalul și să se lege compoziția. Dar, dacă ne grăbim, putem tăia foaia în două părți egale și așezăm umplutura pe una dintre foi, acoperind-o cu cealaltă parte”, explică doamna Lia.

Peste toată rulada putem turna un sos făcut din puțin iaurt în care mai radem niște brânză.

Rulada este gata și-i poate aduna în jurul mesei pe toți cei care vor un deliciu la cină așa cum era pe vremuri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.