Rusia vrea să-şi lanseze propria staţie spaţială până în 2023

Rusia intenționează să-și lanseze propria stație spațială până în anul 2023, a anunțat președintele rus, Vladimir Putin, joi, la Moscova, în cadrul anualei sale sesiuni de întrebări-răspunsuri, transmite AFP.

‘Este o perspectivă îndepărtată, dar necesară pentru îmbunătățirea economiei noastre’, a menționat șeful de la Kremlin, pentru care participarea țării sale la Stația Spațială Internațională (ISS) nu este de ajuns. Stația este folosită ‘activ pentru știință, pentru economia națională, dar, de la bordul ISS, nu vedem decât 5 % din teritoriul Federației Ruse. Cu propria noastră stație, vom putea observa marea noastră țară în totalitatea ei’, a explicat el.

Citeste si:  Anul 2011 a fost cel al salvărilor ratate

‘Vom duce la bun sfârșit acest proiect, care va fi integral sub controlul nostru’, a asigurat Vladimir Putin.

Încă de la lansarea sa pe orbită în 1988, ISS a avut finanțare rusă și americană, fiecare din cele două state depinzând de celălalt, iar cooperarea spațială fiind unul dintre domeniile care au funcționat fără probleme, menționează AFP.

Directorul agenției spațiale ruse a anunțat, la sfârșitul lunii martie, intenția de a construi împreună cu NASA o nouă stație spațială. Aceasta urma să înlocuiască actuala stație, care ar trebui să fie scoasă din exploatare în 2024. Ulterior, vicepremierul rus în subordinea căruia se găsește sectorul spațial, Dmitri Rogozin, a rectificat anunțul, afirmând că fusese vorba doar despre ‘tratative’.

Citeste si:  Moscova trimite semnale mixte în privinţa unui acord privind Transnistria

Decizia Rusiei de a se dota cu o stație spațială proprie este comunicată după o hotărâre similară a Chinei. Beijingul dorește să se doteze cu o stație spațială în jurul anului 2022 și să pună pe orbită un modul experimental din 2018.

Vladimir Putin a mai spus, în conferința sa de joi, că urmărește personal construcția cosmodromului Vostotșni, din extremul orient rus, care ar trebui finalizat în 2015. Lucrările începute în urmă cu cinci ani, au înregistrat întârzieri din cauza neachitării salariilor pentru o parte din angajați, precum și în urma unor acuzații de corupție.

Citeste si:  Iohannis îl contrazice pe Voiculescu: Mi se pare o gogoaşă; PNL nu vrea suspendarea preşedintelui, ar fi o prostie acum

Cosmodromul Vostotșni, cu o capacitate de 25.000 de persoane, va permite Rusiei să-și reducă dependența de cosmodromul de la Baikonur, pentru folosirea căruia Moscova plătește anual Kazahstanului aproximativ 100 de milioane de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata