Cum am ajuns SĂ BLOCĂM INTELIGENŢA COPIILOR NOŞTRI? 7 lecţii capitale pentru părinţi

4. Parintii buni isi pregatesc copiii pentru aplauze, parintii inteligenti isi pregatesc copiii pentru esecuri

Parintii buni educa inteligenta copiilor lor, parintii inteligenti le educa sensibilitatea. Stimulati-i pe copii sa aiba obiective, sa caute succesul in studiu, in munca, in relatiile sociale, dar nu va opriti aici. Ajutati-i sa nu le fie teama de insuccese. Nu exista podium fara infrangeri. Multi nu stralucesc in munca lor pentru ca au renuntat in fata primelor obstacole, pentru ca nu au avut rabdare sa suporte un „nu”, pentru ca nu au avut indrazneala de a infrunta unele critici, nici umilinta de a-si recunoaste greseala.

Perseverenta este la fel de importanta ca si capacitatile intelectuale. Pentru parintii inteligenti, a avea succes nu inseamna a avea o viata fara greseli. De aceea sunt in stare sa spuna copiilor lor: „Am gresit”, „Scuza-ma”, „Am nevoie de tine”. Parintii care nu-si cer scuze nu-si vor invata copiii cum sa abordeze aroganta.

5. Parintii buni vorbesc, parintii inteligenti dialogheaza ca niste prieteni

A sta de vorba inseamna a vorbi despre lumea care ne inconjoara, a dialoga inseamna a vorbi despre lumea in care suntem: a relata experiente, a impartasi ceea ce se afla ascuns in inima fiecaruia, a patrunde dincolo de cortina comportamentelor. Peste 50% din parinti n-au avut curajul de a dialoga cu copiii lor despre temerile, pierderile si frustrarile personale.

Nu trebuie sa deveniti o jucarie in mana copilului, ci un prieten foarte bun. Adevarata autoritate si respectul solid se nasc din dialog. Dialogul este o perla ascunsa in inima. Ea este scumpa, pentru ca aurul si argintul n-o pot cumpara.

Citeste continuarea…

Citește și
4 Comentarii
 1. kleftis spune

  cine citeste asta,sunt convins 99% ca undeva in sufletul se produce o miscare,dar iarasi sunt convins ca nimic nu o sa puna in aplicare,,,

 2. marian spune

  Vedeti si Reţete de jocuri, e mai pe larg si trateaza mai multe subiecte.

 3. Daniela Butum spune

  Propun ca articolul si cartea sus-mentionata sa fie discutata in comisii metodice la nivelul tuturor ariilor curriculare deoarece cu totii suntem sau vom fi la un moment dat parinti, in lectoratele cu parintii,nu stiu …oriunde !!!In cariera mea am vazut atatea drame .. si nu din vina copiilor!Spun mereu ca ei- copiii – vin in viata parintilor fara instructiuni de folosire !!”” Parintii fie constientizeaza fie nu vor sa recunoascA ANUMITE PROBLEME , ezita in a cere ajutorul cuiva care se si pricepe.Aleg calea empirica… multe si diverse cai care sunt mai mult sau mai putin discutabile! DA sistemul actual de invatamant are extrem de multe lacune nepermis de multe- dar asta-i realitatea si trebuie sa ne adaptam ! ADAPTARE – ce cuvant magic ! Copiii nostri trebuie invatati sa se adapteze intr-un ritm mult mai alert decat am fost sau suntem nevoiti noi ! Scoala trebuie sa-i invete pentru VIATA .!!!Nu stim cum va arata lumea lor dar depinde de noi ce visuri pot sa-si indeplineasca !

 4. Cristina spune

  De ce nu e mentionat si pacatul cu numarul 8? A nu-ti compara copilul cu altii sau a nu compara copii intre ei. Nici particular si nici in public.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.