Un stup termosolar distruge în totalitate un acarian extrem de periculos pentru albine

O metodă simplă de combatere cu ajutorul temperaturilor ridicate a acarianului Varroa, parazit care distruge un mare număr de colonii de albine din întreaga lume, a fost pusă la punct de un profesor ceh de apicultură, informează EFE, citând o știre din ziarul ‘Pravo’.

Varroa este, de mai multe decenii, principalul inamic al albinelor, care a omorât 35 % dintre acestea în Republica Cehă, potrivit cotidianului menționat. Parazitul trăiește atât în larvele de albine, cât și în insectele adulte, hrănindu-se cu hemolimfa acestor artropode, care pierd astfel din masa lor corporală.

Citeste si:  "Bikini facial", ultima modă pe plajele din China

Inventatorul metodei de luptă contra parazitului, Roman Linhart, a observat, cu totul întâmplător, că acarianul Varroa nu suportă temperaturile ridicate.

El a elaborat și patentat un nou tip de stup termosolar care se poate încălzi până la 47 de grade Celsius. ‘Acarienii nu suportă să fie expuși mai mult de două ore unor temperaturi de peste 40 de grade, spre deosebire de albine, care supraviețuiesc’, a explicat profesorul ziarului ceh.

Stupul a fost testat la Universitatea din Olomouc, din estul Cehiei, iar cei care l-au folosit deja afirmă că are o eficiență de sută la sută. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata