Coridorul de gaze între România, Bulgaria şi Grecia va fi gata la finele lui 2018

0

Construcția coridorului de gaze între România, Bulgaria și Grecia va începe în martie 2016 și va fi gata la finele lui 2018, a anunțat miercuri ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, citat de Novinite.

Conform planurilor inițiale, infrastructura urma să devină operațională ‘undeva’ în 2018.

Temenuzhka Petkova a făcut acest anunț după întâlnirea descrisă drept ‘istorică’ între oficiali din Bulgaria, Grecia (ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis) și România (secretarul de stat în ministerul Energiei, Mihai Albulescu), care a avut loc la Sofia. Discuțiile s-au focusat pe construirea așa-numitului ‘Coridor vertical de gaze’ care va interconecta rețelele de gaze din cele trei țări ale Uniunii Europene.

Petkova a menționat că va fi înființat un joint-venture care se va ocupa de derularea proiectului, cu un capital de 10 milioane euro.

Primul pas legat de acest proiect a fost făcut în decembrie 2014, de miniștrii Energiei din cele trei țări, după ce Gazprom a anunțat că renunță la proiectul conductei South Stream. Se estimează că, anual, noua conductă va transporta între 3 și 5 milioane mc de gaze din Azerbaidjan și de la terminalele de gaze naturale lichefiate din Grecia.

Petkova a reiterat, după întâlnire, că Sofia va aplica pentru finanțare europeană de până la 220 milioane euro pentru a acoperi factura interconectării cu Grecia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.