Bosnia, în stare de alertă după un atac „terorist” împotriva unui post de poliţie

Forțele de poliție din Bosnia au fost plasate în stare de alertă marți, la o zi după un atac ‘terorist’ atribuit unui presupus islamist și în care un polițist a fost ucis la comisariatul din Zvornik, în estul țării, autoritățile temându-se de ‘evoluții mult mai grave’, relatează AFP.

‘După ancheta de ieri seară de la locul atacului, vom încerca astăzi să înțelegem motivele acestui act criminal’, a declarat presei ministrul bosniac al securității, Dragan Mektic.

‘Trebuie să înțelegem cum a fost planificat acest act și unde și, de asemenea, dacă a existat eventual un context mai larg cu privire la planificarea sa’, a adăugat ministrul.

Citeste si:  Cartofii şi pastele făinoase nu îngraşă

Poliția a declarat marți că a arestat un suspect, iar mai multe persoane au fost interogate de către anchetatori.

În acest atac, comis luni seara de un tânăr de 24 de ani, având legături probabil cu ‘mișcarea wahabită’, un polițist a fost împușcat mortal și alți doi au fost răniți. Atacatorul a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliția.

Localitatea Zvornik este situată pe teritoriul entității sârbilor bosniaci, Republica Srpska, al cărui președinte, Milorad Dodik, a denunțat ‘atacul terorist’.

Bosnia a fost între 1992 și 1995 teatrul unui război intercomunitar, la sfârșitul căruia țara a fost divizată în două entități, una sârbă, Republica Srpska, și alta croato-musulmană.

Citeste si:  SUA: Două treimi dintre imigranţii expulzaţi au comis delicte minore

‘Mi-e teamă că acesta este începutul unor evoluții mai grave în toată Bosnia’, a declarat ministrul de interne al entității sârbe, Dragan Lukac.

O mișcare islamistă este prezentă în Bosnia, țară balcanică cu 3,8 milioane de locuitori, din care aproximativ 40% sunt musulmani, în principal moderați, care trăiesc alături de sârbi (creștini-ortodocși) și croați (catolici). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata