Feribotul Sewol: Căpitanul, condamnat la închisoare pe viaţă în apel

Căpitanul feribotului sud-coreean Sewol, a cărui scufundare în urmă cu un an s-a soldat cu 304 morți, în majoritatea elevi de liceu, a fost condamnat la închisoare pe viață marți de o curte de apel, relatează agențiile de presă Yonhap și AFP.

Mai exact, Curtea de Apel din Gwangju (sudul țării) l-a găsit vinovat pe Lee Jun-Seok de crimă în masă.
Această decizie anulează un verdict anterior, pronunțat în noiembrie anul trecut, când o instanță din trei judecători din orașul Gwangju l-a condamnat pe căpitan la 36 de ani de închisoare pentru mai multe deficiențe grave în exercitarea îndatoririlor sale oficiale, provocând furia rudelor victimelor.

Citeste si:  Documentar filmat în cimitirul navelor scufundate în "Ziua Z" a debarcării aliate în Normandia

La două zile după pronunțarea sentinței, opt membri ai echipajului Sewol, între care și căpitanul, au depus apel împotriva acesteia. Căpitanul a cerut să-i fie redus termenul de închisoare, motivând aceasta prin vârsta sa înaintată. În prezent, el are 70 de ani.

Feribotul arhiplin s-a scufundat în largul insulei meridionale Jingo la 16 aprilie 2014 cu 476 de persoane la bord, între care 325 elevi de liceu. Din cele 304 victime, 250 erau elevi ai uneia și aceleiași școli.

Ancheta a scos la iveală o combinație de factori care au dus la catastrofă, de la supraîncărcarea navei până la incompetența echipajului și extinderea ilegală a navei care a slăbit flotabilitatea sa. Lentoarea cu care au acționat echipele de salvare a fost de asemenea menționată, ca și lipsa de coordonare a acestora.

Citeste si:  China: Un feribot s-a scufundat în Yangtze cu peste 450 de persoane la bord

Furia familiilor s-a îndreptat spre membrii echipajului, care au sărit primii în bărcile de salvare, abandonând sute de pasageri blocați în nava ce se scufunda. Cadavrele a nouă pasageri nu au fost găsite nici astăzi.Operațiunea de căutare a persoanelor dispărute a fost suspendată în noiembrie 2014 ca urmare a condițiilor dificile pentru continuarea ei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner