Coşul mediu de cumpărături ar trebui să rămână stabil până la 1 iunie şi apoi să scadă cu 12,16%

Prețul coșului mediu de cumpărături va rămâne stabil până la 1 iunie, acesta urmând să scadă în medie cu 12,16% odată cu aplicarea noii cote de TVA, a declarat joi directorul de marketing al Kaufland, Valer Hancaș, la finalul vizitei efectuate de ministrul Agriculturii în magazinul Kaufland Colentina.

„Încurajăm această inițiativă de modificare a TVA și, cu siguranță, la data de 1 iunie diferența de preț se va reflecta în buzunarul consumatorului și nu în cel al comerciantului. Prețul coșului mediu va rămâne stabil până la 1 iunie, urmând ca ulterior să scadă, odată cu aplicarea noii cote de TVA. Conform calculelor matematice, prețurile alimentelor ar trebui să scadă după 1 iunie cu un procent de 12,16%”, a precizat Hancaș.

Citeste si:  Frânc (FCBR): Fermierii nu sunt împotriva reducerii TVA la lapte, însă golul în cash flow este imposibil de suportat

Acesta consideră că este foarte important ca valoarea coșului mediu să rămână stabilă în săptămânile următoare, cu o variație minimă de sub 1%.

„Nu este important dacă se mărește prețul unui kg de mere ci dacă rămâne identic coșul mediu respectiv. Prețul la mere se poate să crească azi, dar în același timp să descrească prețul la banane, astfel încât valoarea coșului mediu să rămână aceeași. Această valoare a unui coș mediu este importantă și trebuie să se reflecte atât săptămâna aceasta cât și săptămânile viitoare, până la 1 iunie, într-o valoare aproximativ identică, cu o variație de până la 1%”, a adăugat Hancaș.

Citeste si:  Câştigurile retailerilor ar putea avansa cu 15-20% după reducerea TVA; alimentele se vor ieftini pe termen scurt

Potrivit sursei citate, variația prețului apare în funcție de sezonalitate, de oferta furnizorului, dar și în funcție de condițiile atmosferice, însă coșul mediu este cel care reprezintă valoarea pe care cetățeanul o scoate din buzunar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata