Nivelul taxei clawback pe trimestrul 1 a atins „un nou maxim istoric”

21

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a susținut, marți, 5 mai, că nivelul taxei clawback pe trimestrul 1 al anului curent a atins „un nou maxim istoric”, de peste 26% din vânzările către sectorul public, „ceea ce va duce la dispariția și mai multor medicamente ieftine de pe piață și la prăbușirea industriei farmaceutice locale”.

„Ignorarea apelurilor noastre de modificare a formulei de calcul a taxei clawback, prin implementarea calculului diferențiat pentru medicamentele generice, înseamnă privarea populației cu venituri reduse de cele mai răspândite medicamente de pe piață, care asigură tratamentul, la costuri accesibile, a celor mai multe afecțiuni cronice”, a declarat Dragoș Damian, președintele APMGR, prin intermediul unui comunicat remis presei.

Citeste si:  APMGR: 1.332 de medicamente au dispărut de pe piaţă în ultimii trei ani din cauza taxei clawback

Potrivit reprezentanților APMGR, creșterea procentului ‘p’ din calculul taxei clawback la 26,1% în trimestrul 1 al anului 2015, de la 25,23% în trimestrul 4 al anului 2014, este „o consecință directă a creșterii consumului unor medicamente inovative al căror preț a fost menținut la un nivel foarte ridicat în ultimii ani prin nerespectarea legislației privind stabilirea prețului la medicamente”.

„Este injust ca producătorii de medicamente generice să fie taxați pentru finanțarea tratamentelor scumpe, prin aplicarea unitară a taxei clawback, întrucât aceștia nu sunt responsabili în niciun fel de creșterea în ansamblu a consumului de medicamente. Cifra arbitrară și netransparentă comunicată trimestrial de autorități nu reflectă în niciun fel valoarea consumului de medicamente din piață și încalcă grav prevederile fiscale de predictibilitate. Este absolut necesar ca autoritățile să corecteze această situație”, a mai arătat Damian.

Citeste si:  Reduceri de până la 30% la Târgul Internaţional de Carte Librex

APMGR reamintește că „singura soluție care ar putea aduce lucrurile în normalitate”, salvând astfel de la insolvență producătorii de medicamente generice, este implementarea „imediată” a unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata