Florian Walter se sustrage urmăririi penale; a fost dat în consemn la frontieră

53

Omul de afaceri Florian Walter, care controlează firma de salubritate Romprest, se sustrage urmăririi penale, el fiind dat în consemn la frontieră, a anunțat miercuri Giorgiana Hosu, procuror șef adjunct al DIICOT.

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri 37 de percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, liderul rețelei fiind omul de afaceri Florian Walter.

„Liderul grupării în acest moment se sustrage urmăririi penale. Sunt indicii că este în țară și oricum ne-am luat măsurile necesare să rămână în țară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn la frontieră”, a spus Giorgiana Hosu.

Citeste si:  Cuc: Axinia trebuia să semneze contractul de 800 mil. de euro, ca statul să nu piardă finanţarea

Ea a explicat că firma de salubritate Romprest folosea circuite financiare fictive, prin utilizarea de firme fantomă pentru subcontractarea unor lucrări de prestări servicii, iar muncitorii erau angajați la negru.

Reprezentanții legali ai acestor firme fantomă nu pot fi identificați sau și-au declarat domiciliile în Republica Moldova sau în Ungaria.

Firmele fantomă mai erau utilizate și pentru a retrage din conturi mari sume de bani, cu diverse justificări: achiziție de fier vechi, achiziții de cereale, creditări și recreditări de societate.

„Nu exista o evidență a personalului muncitor subcontractant, nu existau situații de lucrări. Furnizorii aveau la rândul lor furnizori, care nu declarau livrări sau care țineau înregistrări neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfășurare a activităților de curățenie, numărul de persoane sau calificarea acestora”, a mai spus Hosu.

Citeste si:  Motivare ÎCCJ: Ridzi a cheltuit iresponsabil banii publici, când România traversa o criză economică majoră

Ca exemplu, Giorgiana Hosu a arătat că, în numai două luni, compania Romprest a fraudat bugetul de stat cu 20 milioane lei, prin crearea unui circuit fictiv format din patru societăți comerciale, fără documente, fără mijloace de transport, fără delegații.

„A fost un grup extrem de bine organizat, cu sarcini bine stabilite. Acest grup a fost coordonat de reprezentantul Romprest, inclusiv în demersul de finanțare a firmelor fantomă sau de creare a traseelor financiare. Suma totală supusă procesului de spălare a banilor este de 14 milioane euro. Acești bani au intrat în circuitul legal fie prin aport la capitalul Romprest, fie prin depunerea în conturile a două societăți comerciale nerezidente din Canada și SUA”, a mai spus Giorgiana Hosu.

Citeste si:  Un tren de călători a traversat experimental podul Calafat-Vidin

Tot în acest dosar, este implicat și patronul echipei de fotbal Petrolul Ploiești, Nicolae Capră.

Aproximativ 50 de persoane vor fi duse la sediul DIICOT din Ploiești pentru audieri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata